ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρωσία: Ψήφισε ο Βλ. Πούτιν – «Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στην χώρα» (βίντεο) (upd)

Ρωσία: Ψήφισε ο Βλ. Πούτιν – «Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στην χώρα» (βίντεο) (upd)

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι θα είναι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία..

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Οι νέοι το βασικό «όπλο» του Ρώσου προέδρου

«Δαγκωτό» Πούτιν ψηφίζουν οι Ρώσοι και κυρίως οι νέοι που προσέρχονται στις κάλπες για να ανανεώσουν-όπως όλα δείχνουν την θητεία του για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας.

Ο Πούτιν δεν έχει κάποιον ισχυρό πολιτικό αντίπαλο να αντιμετωπίσει, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι που θα μπορούσε να σταθεί απέναντί του, μπαινοβγαίνει στη φυλακή.

Η τέταρτη θητεία του ισχυρού άνδρα της χώρας θεωρείται δεδομένη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν άνετο προβάδισμα με ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών ,ο Πούτιν σαρώνει: το 86% των νέων τον στηρίζει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ», εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα» και προσθέτει: «Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012».

Οι επτά αντίπαλοι του Πούτιν

Ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά επτά αντιπάλους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και φρέσκα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η 36χρονη γοητευτικότατη τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ,κόρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ.

Ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να σταθεί εμπόδιο σε μια ακόμα θητεία του Ρώσου προέδρου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο,λόγω αμφιλεγόμενης καταδίκης του για ένα οικονομικό έγκλημα δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.Ο Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να απέχουν από τις κάλπες.

Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποιον υποψήφιο- εκτός από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας- αυτός θα ήταν ο εκλεκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάβελ Γκρουντίνιν. Ο «κόκκινος ολιγάρχης» είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του γνωστού κρατικού αγροκτήματος, ονόματι Λένιν.

Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχει και το «σκληρό καρύδι»,υποψήφιος όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1993, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

Υποψήφιος είναι και ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, φιλελεύθερος οικονομολόγος, από την εποχή της περεστρόικα.

Όμως, τη «φρεσκάδα» στην εκλογική διαδικασία προσφέρει η μία και μοναδική γυναίκα υποψήφια, η Ξένια Σαμπτσάκ, γνωστή κυρίως στους νέους από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών “big brother”.

Δυο ακόμα υποψήφιοι από το χώρο της σοβιετικής αριστεράς ο ένας είναι ο Μαξίμ Σουράικιν της πατριωτικής μεγαλοϊδεατικής πλευράς ο άλλος ο Σεργκέι Μπαμπούριν.

Συμμετέχει επίσης και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Ρωσίας, Μπορίς Τιτόφ.

Γιατί είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία

Ο Πούτιν κερδίζει πόντους στην πατρίδα του γιατί με την άτεγκτη εξωτερική πολιτική του και τον ασυγκράτητο πατριωτισμό του αγγίζει την ψυχή των Ρώσων πολιτών. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την κρατική ενίσχυση της χώρας αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της οικονομίας στην επόμενη εξαετία.

Μπορεί για την Δύση να είναι το «μαύρο πρόβατο» για πολλούς λόγους- κυρίως για την εμπλοκή του στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών της Συρίας αλλά και για την πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε με διπλωματική μαεστρία την εξουσία ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

Επιπλέον, κατάφερε να τονώσει την οικονομία της χώρας του προκειμένου να απεξαρτηθεί από τη Δύση ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο.

Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε-το αργότερο-μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.


Η ψηφοφορία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές έχει ήδη αρχίσει στην ρωσική Άπω Ανατολή με μεγάλο φαβορί τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της κλιμακούμενης σχέσης της Μόσχας με την επιθετικότητα της Δύσης.

Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη στην ρωσική Απω Ανατολή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι, στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, ή στο Αναντίρ, στην αυτόνομη περιοχή της Τσουκότκα.

Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ…ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την επανένωση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ατάραχος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί.

Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

«Γενιά Πούτιν»

Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή , που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Στο εξωτερικό, το Κίεβο αποφάσισε να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τους Ρώσους που κατοικούν στην Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην επανενωμένη Κριμαία.

Συμβολικά, η ψηφοφορία διεξάγεται τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την επικύρωση της προσάρτησης που αποφασίσθηκε με δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Εάν η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ψήφο των Ρώσων, που είναι συνηθισμένοι στις κατηγορίες των Δυτικών κατά της Μόσχας, κινδυνεύει ωστόσο να ορίσει τον τόνο της επόμενης θητείας του Βαλντίμιρ Πούτιν, που θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, το οποίο υποσχέθηκε να μην αγγίξει.

«Οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας θα είναι περισσότερο σοβαρές» από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας, προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Μπαούνοφ, του Carnegie Centre της Μόσχας. Η επίθεση «ενός ευρωπαίου πολίτη στο ευρωπαϊκό έδαφος επαναφέρει τους φόβους ως προς τη Ρωσία. Και αυτό δεν είναι καλό για το Κρεμλίνο».

«Κρατάμε καλά»

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδόν δεν έκανε εκστρατεία, αρκούμενος σε δύο ολιγόλεπτες παρεμβάσεις σε συναυλίες και σνομπάροντας τις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Επικεντρώθηκε σε μία δυνατή ομιλία στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας κόμπασε για τους νέους αήττητους πυραύλους του ρωσικού στρατού που αναπτύχθηκαν σε αντίδραση στην αντιπυραυλική ασπίδα, προειδοποιώντας τους Δυτικούς «να ακούσουν επιτέλους τη Ρωσία».

«Στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούν να μας λυγίσουν, να μας γονατίσουν, αλλά κρατάμε καλά. Μας υποσχέθηκαν μία κρίση, αλλά αντισταθήκαμε. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του Πούτιν», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαμπάγεφ, ένας 55χρονος Μοσχοβίτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.