Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ

Καταδικαστικές ήταν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν κατά της Ελλάδας και αφορούσαν καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού και Ιωαννίνων αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com.

Το ΕΔΑΔ εξέδωσε δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση των σχετικών διατάξεων και υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημιώσεις στους παθόντες και να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.

Στην πρώτη υπόθεση, είχε προσφύγει κατά της Ελλάδος ο 75χρονος σήμερα, Πολωνός υπήκοος Οτον Νιετσιέκι, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010 και προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, εν αναμονή της δίκης του, κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς όπλων και ναρκωτικών.

Ο Νιετσιέκι προσέφυγε στο Δικαστήριο για απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλλει 5.600 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Στη δεύτερη υπόθεση, κατά της Ελλάδος είχαν προσφύγει ομαδικά έντεκα Έλληνες υπήκοοι, ένας Ιρακινός, ένας Αλβανός και ένας από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια στις φυλακές των Ιωαννίνων, για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Με τη προσφυγή τους διαμαρτύρονταν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ’ αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει αποζημιώσεις για ηθική βλάβη στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.