Ενδεχόμενος αποκλεισμός από την πολιτική ζωή στην Γερμανία του νεοναζιστικού κόμματος NPD

Ενδεχόμενος αποκλεισμός από την πολιτική ζωή στην Γερμανία του νεοναζιστικού κόμματος NPD

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD εξετάζει η Γερμανία, ωστόσο δισταγμούς προκαλεί μια παλαιότερη αποτυχημένη απόπειρα το 2003, καθώς και ο φόβος ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» εν όψει των εκλογών αναφέρει η ιστοσελίδα greece-salonika.blogspot.com.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το κόμμα των νεοναζί, ιδρύθηκε το 1964, αλλά δεν έχει αποσπάσει ποτέ το ελάχιστο 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ

Σήμερα θα συνεδριάσουν πρώτα οι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων για τo ζήτημα και αύριο οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στη διαδικασία απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο.

Παρόλο που ο πρόεδρος της συνέλευσης των υπουργών Εσωτερικών, Λόρεντς Καφίρ, είναι αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι το υλικό που έχει συγκεντρωθεί «είναι αρκετό για να αποδείξει την επιθετική στάση του NPD», οι επιφυλάξεις για την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας είναι έντονες. «Νομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανώφελη» χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία από τον εκπρόσωπο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Χανς-Πέτερ Ουλ, ενώ ο πολιτειολόγος Γκιντεόν Μποτς εξήγησε:

«Μια αποτυχία θα αποβεί σε όφελος του NPD, το οποίο θα εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα για λόγους προπαγάνδας». «Μια τέτοια διαδικασία έχει πιθανότητες να επιτύχει, ωστόσο παρουσιάζει και κινδύνους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όταν πριν από σχεδόν μία δεκαετία έγινε μια πρώτη απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το NPD, η υπόθεση κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της διείσδυσης πρακτόρων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών στα ηγετικά όργανα του κόμματος. Το φλέγον για τη Γερμανία ζήτημα της απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος όμως ανακινήθηκε τον περασμένο χρόνο, με την ανακάλυψη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Εθνικοσοσιαλιστικό Αντεργκραουντ» (NSU), στην οποία αποδίδονται οι λεγόμενοι «φόνοι του ντονέρ».

Στο άρθρο 21.1 του γερμανικού συντάγματος, που προβλέπει το χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των κομμάτων που έχουν στόχο «να πλήξουν τη φιλελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική τάξη», στηρίζονται οι διαδικασίες απαγόρευσης ενός κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.