ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συντονισμένη δράση για τη Συρία, θέλει η Χίλαρι Κλίντον

Συντονισμένη δράση για τη Συρία, θέλει η Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα την ανάληψη “συντονισμένης δράσης”, και δη “από όλους όσοι έχουν επιρροή στη Συρία”.

“Όλοι όσοι ανάμεσά μας διαθέτουν οποιαδήποτε επιρροή στη διαδικασία, οποιαδήποτε επιρροή στο καθεστώς ή την αντιπολίτευση, πρέπει να σταθούν στο πλευρό του (διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ) Μπραχίμι για την ανάληψη συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης, για να δούμε τι μπορεί να γίνει”, δήλωσε σήμερα στο Μπέλφαστ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κλίντον πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Μπέλφαστ, στο τέλος μιας από τις τελευταίες της επισκέψεις στην Ευρώπη, κι ενώ στη βρετανική επαρχία με ταραγμένες περιόδους στην ιστορία της έχουν αναζωπυρωθεί οι εντάσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον, που έφθασε από το Δουβλίνο όπου μετείχε σε υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, συναντήθηκε με τον προτεστάντη πρωθυπουργό Πίτερ Ρόμπινσον και τον καθολικό αντιπρόεδρο της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης Μάρτιν Μακ Γκίνες πριν επισκεφθεί ένα νέο κέντρο αφιερωμένο στον Τιτανικό.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε χαρακτηρίσει χθες την Ιρλανδία “πρωτεργάτη και μείζονος σημασίας εταίρο στη διαδικασία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη”. “Χαίρομαι που πηγαίνω στο Μπέλφαστ αύριο για να δω προσωπικά ποια είναι η κατάσταση” είχε προσθέσει η Κλίντον, η οποία αποχωρεί τον Ιανουάριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στην επαρχία αυτή τη δεκαετία του 1990, με την οποία επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

Ωστόσο η άφιξη της Κλίντον που προτίθεται σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια Βόρεια Ιρλανδία ευημερούσα και με ειρήνη, συμπίπτει με μια αναζωπύρωση της έντασης που προκλήθηκε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Μπέλφαστ να σταματήσει πλέον να κυματίζει καθημερινά η βρετανική σημαία στο δημαρχείο.

Η επίμαχη αυτή απόφαση προκάλεσε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους των υποστηρικτών της παραμονής του Όλστερ στο βρετανικό στέμμα και σε συγκρούσεις με την αστυνομία και επεισόδια. Τα γραφεία του φιλελεύθερου Alliance Party καταστράφηκαν από φωτιά. Χθες βράδυ η αστυνομία που διεξήγαγε έρευνες για την δράση οργανώσεων διαφωνούντων Ρεπουμπλικανών (καθολικών) βρήκε ένα “αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε λειτουργία” μέσα σε ένα αυτοκίνητο στη βόρεια συνοικία Κρέγκαν στο Λόντοντερι και συνέλαβε τέσσερις άνδρες.

Οι δυνάμεις της τάξης απομάκρυναν τον κόσμο από την περιοχή αυτή, ενώ πυροτεχνουργοί του στρατού εξουδετέρωσαν τη βόμβα. Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα γραφεία της αστυνομίας στο Άντριμ, στο βορειοδυτικό Μπέλφαστ.

Η Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία με μερική αυτονομία, που από το 2007 έχει διαθρησκευτική κυβέρνηση, γνώρισε τριάντα χρόνια συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι. Παρότι η ειρηνευτική συμφωνία που είχε οδηγήσει στην κατανομή της εξουσίας μεταξύ προτεσταντών και καθολικών υπογράφηκε το 1998, περιστασιακά σημειώνονται επεισόδια βίας στην επαρχία αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμημα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.