ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πιθανή η υποψηφιότητα του Μ.Μόντι στις ιταλικές εκλογές

Πιθανή η υποψηφιότητα του Μ.Μόντι στις ιταλικές εκλογές

Σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις της ιταλικής πολιτικής σκηνής βρίσκεται ο Μάριο Μόντι, που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τις αγορές, τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και παράγοντες της ιταλικής Εκκλησίας προς τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του για να διαφυλάξει την οικονομική του πολιτική, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times».

Στελέχη του ιταλικού κέντρου θεωρούν ότι ο Μάριο Μόντι θα δώσει την απάντησή του για το θέμα σε μερικές ημέρες. Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζω το συγκεκριμένο ζήτημα. Ολες οι προσπάθειές μου είναι αφιερωμένες στην ολοκλήρωση τη θητείας της παρούσας κυβέρνησης, που μού φαίνεται ότι θα είναι σύντομη, αλλά απαιτεί ακόμη όλη μου την ενέργεια», δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα στο Οσλο.

Η ισχυρή ιταλική Εκκλησία, διά στόματος του αρχιεπισκόπου Σίλβιο Μπανιάσκο, επέκρινε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπονόμευση της κυβέρνησης Μόντι.

«Προκαλεί αγανάκτηση η ανευθυνότητα όσων σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, όταν καίγεται το σπίτι», δήλωσε στην «Corriere della Sera» προειδοποιώντας ότι θα ήταν σφάλμα να μη χρησιμοποιηθούν στο μέλλον εκείνοι που συνέβαλαν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 30%, έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι .

Τα κεντρώα κόμματα συγκεντρώνουν 15%-25% των ψήφων. Την ίδια στιγμή, ο Μπερλουσκόνι άρχισε προεκλογική εκστρατεία από τα μέσα ενημέρωσης που τού ανήκουν επαναφέροντας στην ιταλική πολιτική ζωή το συνηθισμένο γι΄αυτόν ύφος και τόνους.

Από το Canale 5 ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση Μόντι ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από τη Γερμανία και οι οποίες προκάλεσαν ύφεση στην Ιταλία, όσο και το Βερολίνο ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού του εις βάρος άλλων χωρών.

«Η κυβέρνηση Μόντι ακολούθησε γερμανοκεντρικές πολιτικές που η Ευρώπη προσπάθησε να επιβάλει σε άλλες χώρες και δημιούργησε μία κατάσταση κρίσης που είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση», κατέληξε.

Μόντι: «Είμαι πεπεισμένος ότι έκανα το σωστό»

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε, σε δηλώσεις του δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στη «Repubblica», την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.

«Το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω» είπε ο κ.Μόντι. «Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό» εξήγησε σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του, «αλλα φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά για αυτό που βλέπω».

Ολες οι πληροφορίες που έρχονται από τη γειτονική χώρα υποστηρίζουν ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2011, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, κάτι πάνω στο οποίο εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.

Εκ μέρους της κεντροαριστεράς, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια.

Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.

Η μπερλουσκονική δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.

Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Μόντι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά) καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.

Αναστάτωση στις αγορές απο την παραίτηση Μόντι

Το κόστος δανεισμού της ιταλικής κυβέρνησης αυξήθηκε ενώ o χρηματιστηριακός δείκτης έπεσε απότομα τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της χώρας ότι θα παραιτηθεί.

Συγκεκριμένα, ο ιταλικός δείκτης μετοχών MIB έπεσε σχεδόν κατά 4. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι όμως ήταν οι τράπεζες. Το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ανέβηκε κατά 25 μονάδες βάσης στις 348 μονάδες. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά αυξήθηκε επίσης από 4,52% την Παρασκευή στο 4,7%.

Η δήλωση της παραίτησης δεν ταρακούνησε μόνο την Ιταλία αλλά και όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης, ιδίως τις πιο ευάλωτες, αφού δημιούργησε ανησυχίες και έσπειρε αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη δική του χώρα. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι μάλλον είχε δίκιο, αφού και το ισπανικό ασφάλιστρο κινδύνου ανέβηκε.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία είχαν δει το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται σημαντικά μετά τις διαβεβαιώσεις του φετινού καλοκαιριού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της ευρωζώνης.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, μάλιστα, το ιταλικό κόστος δανεισμού είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κρατήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας

Μεταξύ νέων πιέσεων στις αγορές και του φαντάσματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκινά απότομα ο προεκλογικός αγώνας στην Ιταλία: «Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς» λέει ο Μόντι, που δηλωνει ότι «δεν γνωρίζει το μέλλον του στην πολιτική». Στη δοκιμασία των πρώτων ωρών των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων της Δευτέρας, τα ιταλικά spread ξεκίνησαν με άνοδο 37 μονάδων, στο κόκκινο και το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Οι κάλπες φαίνεται ότι θα στηθούν είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουάριου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.