«Κάνω πίσω» εάν ηγηθεί ο Μόντι κεντροδεξιάς συμμαχίας

«Κάνω πίσω» εάν ηγηθεί ο Μόντι κεντροδεξιάς συμμαχίας

Ο Καβαλιέρε θέλοντας να  ταράξει τα προεκλογικά νερά στην Ιταλία, έκανε άλλη μία απότομη στροφή, λέγοντας πως εάν ο Μάριο Μόντι τεθεί επικεφαλής συνασπισμού μετριοπαθών δυνάμεων και της Λέγκας του Βορρά εκείνος είναι έτοιμος να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Επισημαίνει πως ουδεμία ανακολουθία υπάρχει στις πράξεις και τα λόγια του· παραμένει υποψήφιος για την πρωθυπουργία και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν θεωρεί ότι ο Μόντι θα θελήσει να ταυτιστεί με μία μόνο παράταξη, αλλά εάν το πράξει εκείνος «κάνει πίσω».

«Θέλετε μια απάντηση για χθες το απόγευμα, σήμερα το πρωί, το μεσημέρι ή σήμερα το απόγευμα;»… Με αυτό το ευφυολόγημα απάντησε ο Μπερλουσκόνι στην ερώτηση που δέχθηκε από τον γνωστό δημοσιογράφο Μπρούνο Βέσπα εάν θα είναι υποψήφιος για έκτη φορά για την πρωθυπουργία.

«Πολύ συχνά ακούω για βήματα που κάνω μπροστά ή πίσω σαν να είναι αποτέλεσμα ασυνάρτητης σκέψης, όμως εγώ ήμουν πάντα συνεπής στη ζωή μου ως επιχειρηματίας και πολιτικός» συνέχισε ο Μπερλουσκόνι μιλώντας κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου στη Ρώμη, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Corriere della Sera.

Ο Καβαλιέρε εξήγησε ότι «από αγάπη για την πατρίδα» και με τη σκέψη ότι ο Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου θα επέστρεφε στο κεντροδεξιό μέτωπο αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να ορίσει γενικό γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) τον Αντζελίνο Αλφάνο.

Όμως, ο Καζίνι συνέχισε να μιλά με την Αριστερά, το κίνητρο δεν υπήρχε πια και έτσι, κατά τα λεγόμενά του, ο Μπερλουσκόνι αποδέχτηκε τις παρακλήσεις για την επάνοδό του.

Τώρα, όμως, αποφάσισε να δώσει και μία νέα διάσταση, καθώς δηλώνει «έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω» εάν ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι (που ζυγίζει μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα) αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές του Φεβρουαρίου ως επικεφαλής «μεγάλου συνασπισμού των μετριοπαθών».

Αφού ξεκαθάρισε πως ούτε αυτό συνιστά ανακολουθία, ο Καβαλιέρε ξεκαθάρισε πως παραμένει υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ιταλίας και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξαρτηθούν τα πράγματα.

«Προς το παρόν παραμένω ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για το Παλάτσο Κίτζι (το θώκο του πρωθυπουργού)» επισήμανε ο Μπερλουσκόνι.

Εκτίμησε πως ο Μάριο Μόντι δεν θα θελήσει να συνδεθεί με ένα κόμμα και μία παράταξη, όμως εάν αποφασίσει τελικά κάτι τέτοιο επανέλαβε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αποσυρθεί «καθώς δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία».

Είχε, πάντως, προηγηθεί το «ξεκαθάρισμα» του Ρομπέρτο Μαρόνι της Λέγκας του Βορρά πως θέτει ως όρο στον Καβαλιέρε να βγει από το «κάδρο» της εκλογικής αναμέτρησης εάν θέλει να δει μία νέα συνεργασία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με τον πάλαι ποτέ σύμμαχό της, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Στην ίδια εκδήλωση ο Καβαλιέρε επανέλαβε ότι  «ήταν πάντα ευρωπαϊστής και ζήτησε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη» -σε μία στιγμή κατά την οποία ακούγονται φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο -με πιο ηχηρή αυτή του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφστατ- για την αποπομπή του Pdl από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

«Η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε με την εντολή των γερμανικών τραπεζών να πωληθούν ελληνικά και ιταλικά ομόλογα του Δημοσίου. Αυτό δημιούργησε την εικόνα μιας φαινομενικής χρεοκοπίας .Όλα γεννήθηκαν από την ιστορική γερμανική φοβία σχετικά με τον πληθωρισμό» είπε ο Μπερλουσκόνι στρέφοντας εκ νέου τα «πυρά» του κατά της Άνγκελα Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι τόνιζε ότι «η διακοπή των μεταρρυθμίσεων είναι χειρότερη από το να μην γίνουν» καθόλου, κάνοντας μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο πρόγραμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπόσχεται ότι θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική λιτότητας σε περίπτωση που επανεκλεγεί το 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.