ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας και Αλβανίας

Ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για την ενταξιακή πορεία Τουρκίας και Αλβανίας

Ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα και την Κύπρο κρίνονται τα συμπεράσματα που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναφέρει το ΑΠΕ.

Τα συμπεράσματά για την Τουρκία όπως και των άλλων χωρών του πακέτου διεύρυνσης θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (13-14 Δεκεμβρίου) για τυπική έγκριση.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί πως θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας και θα επιλύει με ειρηνικό τρόπο τις όποιες διαφορές σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο και στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ εκφράζει για μια άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία, και ζητεί από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει ότι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη, ομαλοποιώντας έτσι τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Επιπλέον, το Συμβούλιο εκφράζει βαθιά λύπη για την απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη η Τουρκία στο θέμα αυτό, καθώς και για την μη ευθυγράμμισή της με τις θέσεις ή δηλώσεις της ΕΕ σε διεθνή φόρα.

Σε ό,τι αφορά την Κροατία το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση την εν εξελίξει διαδικασία επικύρωσης της Πράξης Ένταξης από τα κράτη μέλη και προσβλέπει στο να καλωσορίσει την Κροατία, ως μέλος της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας και της εφαρμογής των δεσμευτικών διεθνών συμφωνιών το Συμβούλιο ενθαρρύνει την Κροατία να συνεχίσει να εργάζεται για τη διευθέτηση των διμερών και περιφερειακών ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και για τα εγκλήματα πολέμου με αμερόληπτο τρόπο και σε συνεχή συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο το Συμβούλιο καλωσορίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αποφασίστηκε στις 29 Ιουνίου 2012 και την πρόοδο που σημειώνεται στην εξέταση των κεφαλαίων της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ασφάλειας. Το Συμβούλιο τονίζει ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και την ενίσχυση της διοικητικής δομής για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Παράλληλα, εκφράζεται η ελπίδα ότι στην Ενταξιακή Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο.

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η χώρα συνεχίζει να πληροί ικανοποιητικά τα πολιτικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με στόχο να υπάρξει πιθανή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προβλέπεται ότι την ερχόμενη άνοιξη το Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόοδο που θα έχει σημειώσει η Σερβία, επί τη βάσει έκθεσης που θα εκπονήσουν η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η έκθεση είναι θετική για τη Σερβία τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή:

-Να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη Σερβία σε συμμόρφωση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006.

-Να διεξάγει αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου αρχίζοντας από τα κεφάλαια της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Για την Αλβανία, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η επιτυχής διοργάνωση των εκλογών με σεβασμό στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα το 2013 θα αποτελέσει καθοριστική δοκιμασία για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Παράλληλα, τονίζει ότι ο πολιτικός διάλογος και οι συνεχείς προσπάθειες σε όλους τους τομείς κύριας προτεραιότητας παραμένουν ουσιώδους σημασίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Τέλος, για το Κόσοβο το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αναμένει από την Πρίστινα και τη Σερβία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων στις σχέσεις τους. Με στόχο το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης το Συμβούλιο θα εξετάσει, επί τη βάση σχετική έκθεσης της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου την άνοιξη του 2013 την πρόοδο που έχει σημειώσει το Κόσοβο. Η Αξιολόγηση αυτή θα γίνει στη διάρκεια της επόμενης ιρλανδικής προεδρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.