Μπλόκαραν τη συνθήκη του ΟΗΕ για το διαδίκτυο 3 αγγλόφωνες χώρες

Μπλόκαραν τη συνθήκη του ΟΗΕ για το διαδίκτυο 3 αγγλόφωνες χώρες

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς αρνούνται να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, στο συνέδριο που διοργανώνεται στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το BBC. Οι τρεις χώρες διαφωνούν με το αίτημα, όλα τα κράτη να έχουν ίσα δικαιώματα στη διαδικτυακή διακυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί βήμα προς τα πίσω στην προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καταλήξει σε συμφωνία για την Διεθνή Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU).

«Με βαριά καρδιά και με την αίσθηση ότι χάνεται μια σπουδαία ευκαιρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν, ότι δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν τη συμφωνία στην παρούσα της μορφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέρι Κρέιμερ, Αμερικανός πρέσβης στο παγκόσμιο συνέδριο για τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το διαδίκτυο έδωσε στον κόσμο απίστευτα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια τα τελευταία 24 χρόνια».

Η Ρωσία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία είναι τα τρία κράτη που πιέζουν για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου.

Ουδέτερη στάση στο ζήτημα κρατούν έως τώρα οι διαπραγματευτές της Δανίας, της Τσεχίας, της Σουηδία, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Κόστα Ρίκα και της Κένιας, που δεσμεύτηκαν να απαντήσουν οριστικά αφού συμβουλευτούν τις κυβερνήσεις των κρατών τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διοργανώνει ένα δωδεκαήμερο συνέδριο για την αναθεώρηση της διεθνούς συνθήκης για τις τηλεπικοινωνίες, οι οποία αναμορφώθηκε για τελευταία φορά πριν από 24 χρόνια.

Στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των κρατών για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την ευρεία πρόσβαση του κοινού στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις τελικά επικεντρώθηκαν στο εάν οι χώρες θα έπρεπε ή όχι να έχουν ίσα δικαιώματα στην ανάπτυξη διαδικτυακών τεχνολογικών βάσεων. Συγκεκριμένα, αρκετά κράτη εξέφρασαν την άποψη, ότι είναι αναχρονιστικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφασίζει για τη ρύθμιση των διευθύνσεων στο διαδίκτυο. Αυτό το δικαίωμα είχε παραχωρηθεί στην Αμερική ως «κληρονομιά» για το γεγονός πως ανακάλυψε το Arpanet, τον πρόδρομο του σημερινού διαδικτύου.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προέβαλαν το επιχείρημα, ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η «άμεση και ευκίνητη» λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη διαδικτυακή ανάπτυξη τεχνολογιών.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν, ότι εάν επιτραπεί σε όλες τις χώρες να έχουν ίσα δικαιώματα επί του διαδικτύου, τότε είναι πολύ πιθανό να νομιμοποιηθεί η λογοκρισία και η κρατική παρέμβαση στη λειτουργία του διαδικτύου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.