Αν και έφτασαν κοντά στη ρήξη τελικά η Α.Μέρκελ και ο κυβερνητικός της εταίρος Χ. Ζεεχόφερ τα βρήκαν για το μεταναστευτικό και έτσι η εύθραυστη Γερμανική κυβέρνηση επιβίωσε.Η συμφωνία αυτή όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε ασχολίαστη από τα υπόλοιπα Γερμανικά κόμματα.

“Γενικά θετικό” χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.

“Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει”, πρόσθεσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Την άποψή του κατά των τράνζιτ κέντρων ασύλου έσπευσε πάντως ήδη να εκφράσει ο αρχηγός της νεολαίας του SPD Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, “ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου”.

Για “φουλ στον δρόμο της AfD”, έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι “αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν”.

Αρνητικοί στην απόφαση της Χριστιανικής Ένωσης εμφανίστηκαν επίσης οι Πράσινοι, με τον Πρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί απλώς μίγμα παλιών ιδεών. “Η CDU και η CSU επανεμφάνισαν μια πρόταση του 2015 και την πωλούν ως συμφωνία”, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι με αυτή την παλιά πρόταση τα δύο κόμματα πηγαίνουν στο SPD και λένε “αυτό είναι τώρα”, ενώ το SPD είχε απορρίψει σαφώς αυτά τα κέντρα ως μαζικά στρατόπεδα. “Άμοιρο SPD”, κατέληξε χαρακτηριστικά, ενώ η συμπρόεδρός του Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η συμφωνία “μετατοπίζει κατά πολύ την αξιακή πυξίδα της Γερμανίας”.

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με τον γραμματέα της Κ.Ο. του Μάρκο Μπούσμαν να δηλώνει ότι από τη μια πλευρά είναι σωστό να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση και στα σύνορα, αλλά από την άλλη παραμένει ανοιχτό το εάν το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

CDU και CSU “συμφωνούν στην πλάτη των προσφύγων και περιφρονείται ο ανθρωπισμός”, έγραψε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και σχολίασε ότι η Καγκελάριος αντάμειψε το “εβδομαδιαίο θέατρο” της CSU και ο Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει ανενόχλητος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρνητική στην δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε και η οργάνωση “Ρro Asyl”, η οποία έκανε λόγο για “συμφωνία στις πλάτες των αδυνάτων”. Η προσφυγιά δεν είναι παράβαση, συνέχισε. “Δεν υπάρχουν δίκαιες και σύμφωνες με το κράτος δικαίου διαδικασίες ασύλου σε στρατόπεδα κράτησης”, δήλωσε ο επικεφαλής της Γκύντερ Μπούρκχαρντ, ενώ αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο αυτά που συμφωνήθηκαν μπορούν και να εφαρμοστούν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομίας Γιεργκ Ράντεκ και αναφέρθηκε αφενός στα νομικά ζητήματα που εγείρονται για την παρέμβαση των αστυνομικών, κι αφετέρου στο γεγονός ότι τα μέτρα περιορίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα.