ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία εν μέσω διαμάχης με την Κίνα

Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία εν μέσω διαμάχης με την Κίνα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιάπωνες για τις βουλευτικές εκλογές, εν μέσω εντάσεων με την Κίνα για τον θέμα των ασιατικών «Ιμίων».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» αναμένεται σε οδηγηθεί σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό το κόμμα της νυν αντιπολίτευσης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ΦΔΚ).

Με αφορμή τις εκλογές, στο επίκεντρο των ΜΜΕ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο 94χρονος Ρουοκίτσι Καβασίμα, ο οποίος αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος παρά τα… χρονάκια του. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον γηραιότερο υποψήφιο των σημερινών εκλογών.

Το δρόμο για εκλογές στην Ιαπωνία άνοιξε η συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τον προηγούμενο μήνα που έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση ορισμένων επειγόντων νομοθετικών μέτρων και την διάλυση της Βουλής.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (ΔΚΙ) είχε καταγάγει ευρεία νίκη στις εκλογές του 2009 τερματίζοντας μία περίοδο 50 και πλέον ετών αδιάλειπτης διακυβέρνησης από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, είναι ο τρίτος στο πρωθυπουργικό αξίωμα υπό το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας. Ωστόσο, το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησής του είχε ολισθήσει το τελευταίο διάστημα στο 17%, στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο τον Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά και το ποσοστό των πολιτών που απέρριπταν το έργο του κυβερνητικού σχήματος είχε σκαρφαλώσει στο 66%.

Ο Νόντα επικρίθηκε εντονότατα για τις αποφάσεις του να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας και να δώσει εντολή να τεθούν ξανά σε λειτουργία ανενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες τον Ιούλιο, 15 μήνες έπειτα από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταίτσι.

Αλλά και για το θέμα των ασιατικών «Ιμίων» ο Νόντα βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης καθώς κατηγορήθηκε για αδράνεια και αναλγησία. Πέντε 24ωρα πριν τις εκλογές, η ένταση μεταξύ Κίνας – Ιαπωνίας κλιμακώθηκε εκ νέου μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι ιαπωνικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.