Ακόμα «διχασμένοι» αισθάνονται οι Γερμανοί πολίτες δύο δεκαετίες μετά την επανένωση

Ακόμα «διχασμένοι» αισθάνονται οι Γερμανοί πολίτες  δύο δεκαετίες μετά την επανένωση

Η πλειοψηφία των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας θεωρεί τους δυτικούς συμπατριώτες της «αλαζόνες» και «ότι τους ενδιαφέρει κυρίως το χρήμα», σύμφωνα με έρευνα που καθιστά ορατές τις διαφορετικές ταυτότητες δυτικής και ανατολικής Γερμανίας αναφέρει το EurActiv.gr    .

Περισσότερα από 22 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας και την πτώση του Τείχους, σημαντική μελέτη του Ινστιτούτου Allensbach έδειξε ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας διατηρούν έντονα αρνητική άποψη για τους κατοίκους του δυτικού τμήματος, ενώ για τους εαυτούς τους θετική.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι  71% των ανατολικών θεωρούν πως οι δυτικοί είναι «αλαζόνες», 57% ότι ενδιαφέρονται κυρίως για το χρήμα και 45% ότι είναι «ρηχοί».

«Οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας έχουν σχεδόν μόνο αρνητική άποψη για τους κατοίκους της δυτικής», γράφει η εφημερίδα Welt am Sonnta, στην οποία δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα της έρευνας του Allensbach την Κυριακή. «Αντιθέτως, η αντίληψη των ανατολικογερμανών για τους ίδιους είναι εξαιρετικά θετική».

Η έρευνα ακόμη έδειξε ότι υπάρχουν ισχυρές αντιλήψεις διαφοροποίησης της ταυτότητας ανάμεσα στους ανατολικογερμανούς και τους δυτικογερμανούς, πάνω από δύο δεκαετίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που οδήγησε στην ενοποίηση της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Ακόμη, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, που διεξήχθη από πανεπιστήμια της ανατολικής Γερμανίας, 69% των ανατολικογερμανών αποκαλούν τους εαυτούς τους «μετριόφρονες», 63% θεωρούν ότι είναι «συγκρατημένοι», και 58% αυτοαποκαλούνται «εφευρετικοί».

Στην έκθεση διαπιστώθηκε ότι 51% των δυτικογερμανών πιστεύουν ότι οι ανατολικοί αδελφοί τους έχουν «δυσαρέσκεια», 42% ότι είναι «δύσπιστοι» ενώ μόνο το 12% θεωρεί τους ανατολικογερμανούς «αλαζόνες».

Πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας στο παρελθόν έχουν υπομείνει δυσκολίες και αναταραχές. Εκατομμύρια έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τον ιστό της κοινωνίας του καθώς και τον τρόπο ζωής τους. Σχεδόν δύο εκατομμύρια ανατολικογερμανοί κινήθηκαν στο δυτικό τμήμα προς αναζήτηση θέσης εργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr         

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.