ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι επόμενες κινήσεις του Μάριο Μόντι

Οι επόμενες κινήσεις του Μάριο Μόντι

Πως δε θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν την 17η ή την 24η Φεβρουαρίου έχει ξεκαθαρίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Όμως τα σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα επόμενα βήματα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Με εκτενή ρεπορτάζ τα μέσα αναφέρουν την πολιτική του στρατηγική για τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ μάλιστα υποστηρίζουν πως αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με το αν θα πάρει μέρος άμεσα στον πολιτικό αγώνα, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Επίσης υπογραμμίζεται πως είναι πιθανό να προβεί σε ανακοίνωση την Παρασκευή το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει πως κεντρώες χριστιανοδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και κινήματα έχουν ήδη ετοιμάσει σύμβολα, φιλοδοξώντας να κατέβουν στις εκλογές του Φεβρουαρίου συμπεριλαμβάνοντας τον Μόντι. Σε ένα από αυτά θα αναγράφεται Italia per Monti («Ιταλία για τον Μόντι»).

Πρόκειται για πολιτική και ιδεολογική υποστήριξη, προς τον Ιταλό καθηγητή και πρωθυπουργό, που δεν τον υποχρεώνει όμως να θέσει υποψηφιότητα. Ο Μόντι, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή, και να εκτιμήσει, μετά τις εκλογές ποιες θα μπορούσαν να είναι οι καταλληλότερες κινήσεις. Μια «επιφυλακτική στρατηγική» που θα του επέτρεπε να αφήσει περιθώρια για μια πιθανή υποψηφιότητα του, για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI τονίζει ότι οι σχέσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν μοιάζουν πλέον τόσο θερμές όσο στο παρελθόν. Κάτι που σύμφωνα με τους σχολιαστές αποδεικνύεται και από την δήλωση του Ναπολιτάνο τη Δευτέρα ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολιτικού χαρακτήρα, εντελώς διαφορετική από την τελευταία αυτή πολιτική εμπειρία». Ο Ιταλός πρόεδρος, τονίζεται, θα προτιμούσε την παραμονή του Μόντι εκτός πολιτικής σκηνής.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), από την μεριά του αποφάσισε να επιλέξει το 90% των υποψήφιων βουλευτών και γερουσιαστών του με εκλογές στις οποίες θα πάρουν μέρος τα μέλη του κόμματος στις 30 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να «παρακάμψει» τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων συνθέτουν οι ιθύνοντες των κομμάτων κατά βούληση. Ο νόμος αυτός κατακρίθηκε από σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά τελικώς η αλλαγή του δεν κατέστη δυνατή λόγω της πρόωρης λήξης της νομοθετικής περιόδου.

Οι κινήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, συνεχίζει τις επαφές του με την Λέγκα του Βορρά για μια τυχόν συμμαχία. Η πρόταση του Καβαλιέρε προς τον Μάριο Μόντι να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός όλης της κεντροδεξιάς, έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέσει ήδη στο κενό. Μένει να εξακριβωθεί τι θα κάνει ο μεγιστάνας του Τύπου αν θα παραμείνει ο υποψήφιος του κόμματός, του Λαός της Ελευθερίας (PdL) ή αν, όπως διαρρέουν πηγές, θα είναι επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας με την Λέγκα, αλλά θα προτείνει νέο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

Ο Μπερλουσκόνι, σε νέες του τηλεοπτικές εμφανίσεις, παρουσίασε τα κύρια σημεία του προγράμματός του: κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας με εναλλακτικά έσοδα από την φορολόγηση οινοπνευματωδών ποτών, μαζική ανανέωση με νέα πρόσωπά στην πολιτική και ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι τέλος χαρακτήρισε «εγωιστική» την στάση της Γερμανίας, στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.