Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου με βάση το μοντέλο της Βοσνίας

Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου με βάση το μοντέλο της Βοσνίας

Το επίσημο Βελιγράδι έχει υποβάλει πρόταση για τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου με βάση το μοντέλο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε), όπου υπάρχει ένα ξεχωριστό entitet (οντότητα) η Δημοκρατία της Σερβίας (Republika Srpska). Έτσι, λοιπόν, όπως προκύπτει ότι το Βελιγράδι επιδιώκει αυτονομία για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι.

Σε σχέση με αυτό ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν (Branko Radun) σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» επεσήμανε ότι  από τη μία πλευρά, είναι μία από τις πιθανές λύσεις των προβλημάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της πλήρους αποχώρησης του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη πλευρά – η Δύση δεν θα αποδεχτεί ποτέ τέτοια λύση. Σύμφωνα με το σχέδιο των δυτικών χωρών, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Σερβία, όπως ήθελαν άκόμα τη δεκαετία του ‘90.

Τότε ο συγγραφέας Ντόμπριτσα Τσόσιτς (Dobrica Chosich) είχε γράψει στα απομνημονεύματά του ότι προσπαθούσε να «προωθήσει» την ιδέα της διαίρεσης σε μια συνάντησή του με Βρετανούς διπλωμάτες, αλλά πήρε αμέσως αρνητική απάντηση. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ανένδοτοι είναι σήμερα όταν αυτό το ψευδοκράτος για 10 και πάνω χρόνια βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Ίσως, η σερβική πλευρά προσπαθεί να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Πάντως στις υφιστάμενες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.

Η πολιτική ανάλυση του Marko Jakshich, εκπροσώπου των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Προέδρου της Συνέλευσης των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου:

« Νομίζω ότι ο συντάκτης του εν λόγω σχεδίου δεν είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, αλλά οι πέντε μεγάλες χώρες, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Εξάλλου, σε περίπτωση, που το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα γίνει κάτι σαν τη Δημοκρατία της Σερβίας, η κεντρική εξουσία των Σέρβων θα εδρεύσει στην Πρίστινα και όχι στο Βελιγράδι. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Στη συμφωνία έχει κατοχυρωθεί, βέβαια, ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ στην πραγματικότητα βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Οι μεγάλες πέντε χώρες εννοούν ακριβώς αυτό, δηλαδή την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την αναγνώρισή του. Είναι ένα είδος τροποποιημένου σχεδίου του Μπόρις Τάντιτς (Boris Tadich) ή με άλλα λόγια, του σχεδίου Αχτισάαρι Συν. Αυτό σημαίνει πλήρη προδοσία των κρατικών και εθνικών συμφερόντων της Σερβίας.

Το σχέδιο Τάντιτς, όπως είναι γνωστό, πρόβλεπε την ίδρυση δύο ισοτίμων διοικητικών δομών των Σέρβων και των Αλβανών. Για το ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου ούτε καν γινόταν λόγος. Όσον αφορά τον Αχτισάαρι, το σχέδιο του πρόβλεπε την παραχώρηση της ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο πάση θυσία μέχρι και την παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας να πάρει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2008. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα πάρει τελικά την αυτονομία του, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πάρουν κανένα όφελος. Έτσι, λοιπόν, τα συμπεράσματα από εδώ βγαίνουν από μόνα τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.