Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία υποστηρίζει την μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της ένταξης νέων μονίμων μελών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.Νέα μέλη, όπως είπε, θα μπορούσαν να γίνουν η Ινδία και η Βραζιλία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο έργο. Για την εκτέλεσή του θα πρέπει να επιδιώκουμε την επίτευξη της ομοφωνίας.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ στην πραγματικότητα είχαν αρχίσει από το έτος ίδρυσής του – από το 1945. Η διεύρυνση του ΣΑ του ΟΗΕ είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά από 11 σε 15 μέλη το 1965. Τότε, όμως, δεν αλλάζει ο αριθμός των μονίμων μελών του με το δικαίωμα βέτο. Εξακολουθούν να είναι πέντε μόνιμα μέλη: η Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Τα υπόλοιπα, μη μόνιμα μέλη, εκλέγονται κάθε χρόνο πάνω στις αρχές της συστηματικής ανανέωσης απ’ όλα τα 193 μέλη του ΟΗΕ.

Σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΗΕ πιστεύουν ότι η οργάνωση αυτή χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις δομές του. Οι κύριες διαφορές συνίστανται στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να γίνει αυτό. Η ομοφωνία εδώ βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Η νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να «αντανακλάσει» τον πλουραλισμό της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia Today:

 Το υποστηρίζουμε αυτό σταθερά (εννοείται την μεταρρύθμιση) και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες και πρώτ’ απ’όλα οι νέοι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί ηγέτες, όπως, είναι, π.χ., η Ινδία και η Βραζιλία, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς θα χαιρετούσαμε αυτές τις χώρες ως νέα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Φυσικά, υπό τον όρον ότι θα παρθεί απόφαση για τη δημιουργία νέων μονίμων θέσεων. Το θέμα αυτό προκαλεί πολύ μεγάλη διάσπαση στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ενεργά συζητείται το θέμα της πρόσθεσης στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Αλλά εναντίον της Ιαπωνίας τάσσεται κατηγορηματικά η Κίνα η οποία προτείνει αντί για αυτή τη χωρα να περιληφθεί στη σύνθεση του ΣΑ του ΟΗΕ η Νότια Αφρική.

Η δομή του ΣΑ του ΟΗΕ μένει πολύ πίσω από τις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου,- θεωρεί ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και Ανάλυσης της Ρωσίας.

 Το πώς θα πρέπει να διεξάγεται η ένταξη των νέων μελών είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Ο ΟΗΕ ήδη σήμερα κατηγορείται πολύ συχνά για την ανικανότητα λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων και σε περίπτωση, που θα αυξηθεί ο αριθμός των μονίμων μελών με το δικαίωμα βέτο, αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την διαδικασία της από κοινού λήψης αποφάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.