Οι συμφωνίες Ρωσίας – Ινδίας και τα γερά «αμερικανικά» νεύρα

Οι συμφωνίες Ρωσίας – Ινδίας και τα γερά «αμερικανικά» νεύρα

Συμφωνίες που ανατρέπουν το διεθνές σκηνικό, υπογράφηκαν στο Νέο Δελχί μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας. Παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, η διμερής συνεργασία καταδείχνει ότι η μετάβαση σε ένα πολυπολικό κόσμο, προχωρεί…

Την περασμένη Παρασκευή, ως αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής Ρωσίας-Ινδίας, επήλθε μια τεράστια ανατροπή σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Μπορεί πλέον ο καθένας να θεωρεί ότι στον κόσμο σχηματοποιήθηκαν τέσσερις υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία», εκτιμά ο ρώσος αναλυτής Ντμίτρι Κόσιρεφ, αναλύοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν-Μόρι, στο Νέο Δελχί.

Πράγματι, οι συμφωνίες που τελικά επιτεύχθηκαν είναι εντυπωσιακές. Όχι μόνο για το οικονομικό επίπεδο αυτό καθεαυτό, αλλά και για το γεγονός ότι ήρθαν ως επιστέγασμα μιας διμερούς δουλειάς, που αντιμετώπισε τεράστιες πιέσεις αντίδρασης, από ποιον άλλον; Ναι, από τις ΗΠΑ…

Και ενώ οι αντιδράσεις και απειλές κυρώσεων συνεχίζονται και μετά το, ώ γέγονε γέγονε, ωστόσο οι Ινδοί αξιωματούχοι κόβουν το βήχα σε κείνους που θεωρούν ότι η τεράστια αυτή χώρα μπορεί να γίνει υποχείριό τους.

«Πρέπει να είστε σίγουροι (οι Ρώσοι), ότι αν και έχουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να πάρουμε τεχνολογίες, ωστόσο, ασκούμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες, μαζί και την αγορά του συστήματος S-400 άσχετα αν στο μέλλον μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα… Θα τα αντιμετωπίσουμε», εξηγεί με τη σιγουριά που αρμόζει σε ανώτατο στρατιωτικό ο αρχηγός του ΓΕΣ της χώρας, Μπιπίν Ραβάτ, στο εκδοτικό New Indian Express.

Έτσι λειτουργούν οι Ινδοί. Εξετάζουν τι εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα και συντονίζουν τα βήματά τους με τους εταίρους τους. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν πειστεί ότι το αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον τομέα του, έτσι η επιλογή που έκαναν είναι η καλύτερη.

Εδώ λοιπόν, έρχεται η Ουάσιγκτον και τους απειλεί με κυρώσεις. Οι ηγέτες της μεγάλης αυτής χώρας δεν επέλεξαν τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της αεράμυνας και όχι μόνο,(οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν και ελικόπτερα τύπου ΚΑΜΟΦ, τανκ τύπου Αρμάτ κλπ συνολικού ύψους γύρω στα 12 δισ. δολ. σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ότι το κόστος της μεγάλης συμφωνίας των πέντε συστοιχιών S-400, ύψους 5,43 δισ. δολ.), σε βάρος κάποιας συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Διακήρυξαν τη θέλησή τους να έχουν το απόλυτο δικαίωμα της επιλογής χωρίς έξωθεν επεμβάσεις…Και αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη ρωσοινδική συνάντηση κορυφής να ανατρέπει δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να έπεσαν οι ίδιοι μέσα στην παγίδα που έστησαν στους Ινδούς, εκτιμά ο Ντμίτρι Κόσιρεφ. Τι τους έλεγαν; Θα αντέξετε να σας πάμε σε πάγωμα των μεταξύ μας συμφωνιών ύψους 18 δισ. δολ. και να μείνετε χωρίς εξοπλισμούς εν όψει εκλογών στη χώρα σας; Ουσιαστικά η Ουάσιγκτον έκανε εκβιασμό: Ή εγώ ή οι Ρώσοι…

Και οι Ινδοί απάντησαν: Θα τολμήσετε εσείς να χάσετε 18 δισ. (τόσο είναι το αμερικανοϊνδικό στρατιωτικό πρόγραμμα), και έναν τέτοιο εταίρο όπως η Ινδία, εν όψει εκλογών σας τον Νοέμβριο που τόσα πολλά διακυβεύονται;

Άλλωστε, στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 70% των ινδικών εξοπλισμών είναι παλιάς σοβιετικής και σύγχρονης ρωσικής τεχνολογίας…

Μόνο που η Ρωσία ποτέ δεν επέβαλε τη θέση της στις Ινδίες, πόσω δε ποτέ δεν διανοήθηκε να απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων. Αυτό το «φρούτο» αποτελεί «προνόμιο» της Ουάσιγκτον προς πάσα κατεύθυνση, τόσο ανταγωνιστική όσο και εταιρική…

Ναι, πριν από αυτούς οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που προμηθεύτηκαν το ίδιο αντιπυραυλικό σύστημα. (Οι δεύτεροι είναι οι Τούρκοι, που στη Μόσχα επιμένουν ότι και αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί παρά τις αφόρητες πιέσεις από τη…γνωστή αφετηρία). Ναι, οι Κινέζοι είναι δύσκολο να υποταχθούν σε ορέξεις άλλων και κυρίως των αμερικανών. Ωστόσο, ακριβώς τώρα που με το σύστημα αυτό και οι Ινδοί γίνονται σε μεγάλο βαθμό «άτρωτοι», μπορούν να κάνουν την όποια διαπραγμάτευση με εταίρους τους, επί ίσοις όροις…

Και, προσέξτε κάτι σημαντικό: Η τρόικα αυτών των χωρών (Ρωσία, Κίνα, Ινδία), είναι ισότιμοι εταίροι στην πεντάδα των BRICS, του Οργανισμού που δεν επιβάλει κανείς τίποτα σε κανέναν αλλά συμφωνούν ισότιμα σε σωρεία σημείων ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και στον τρόπο αντιμετώπισης των προσπαθειών άλλων χωρών να επιβάλουν τη θέλησή τους. Αυτή η κατάσταση συμφέρει τη Ρωσία, η οποία πρώτη διακήρυξε ότι η ανθρωπότητα ξεκίνησε την επίπονη, δύσκολη μα αντικειμενική πορεία μετάβασης από τον μονοπολικό σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Όσον αφορά, τέλος, τους «μικρούς» παίκτες σε διάφορες περιοχές όπου οι Αμερικανοί προσφέρουν εικονικούς «λαγούς και πετραχείλια», να π.χ. η δίκη μας περιοχή, κάθε χώρα μπορεί να επιδιώξει να βρει τη θέση της όχι υποταγμένη στον έναν ή τον άλλο μεγάλο παίκτη αλλά να επιχειρήσει ισότιμη συμμετοχή… Αντί να «γκρινιάζει», να φωνασκεί και, ακόμα χειρότερα, να επιχειρεί την απαξίωση των σχέσεων με παλιούς δοκιμασμένους εταίρους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ειδικά μετά το φιάσκο με το αποτυχημένο δημοψήφισμα στα Σκόπια και την αήθη επίθεση στη Ρωσία με την αποδοχή των αμερικανικών σεναρίων κατασκοπολογίας, μια ελπίδα που απομένει προς επαναφορά της κατάστασης, τουλάχιστον στα προηγούμενα επίπεδα, είναι η δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνει και που ίσως «σώσει» τα πράγματα, με την πιθανολογούμενη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόσχα. Όχι ως «φτωχού συγγενή» αλλά ως συνομιλητή που είχε, όπως το 2015, να προτείνει αμοιβαία ωφέλιμα έργα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.