30 μέτρα εναντίον των ΗΠΑ ετοίμασε η Σ.Αραβία μεταξύ των οποίων συμμαχία με… Ρωσία και «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου!

30 μέτρα εναντίον των ΗΠΑ ετοίμασε η Σ.Αραβία μεταξύ των οποίων συμμαχία με… Ρωσία και «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου!

Ετοιμα 30 μέτρα εναντίον των ΗΠΑ έχει η Σαουδική Αραβία σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον της επιβάλλει κυρώσεις μεταξύ των οποίων “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου, “άνοιγμα” στην Ρωσία με αγορές όπλων και κατασκευή ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Tabuk, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας!

Ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman συναντά αυτή τη στιγμή στο Ριάντ τον ειδικό απεσταλμένο της Μόσχας για την Συρία, Alexander Lavrentiev όπου αναμένεται να συζητήσει διμερή θέματα.

Από την πλευρά του, ο Ν.Τραμπ στέλνει στη Σαουδική Αραβία στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν, αφότου εκείνος αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μήνυμα του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι «ο βασιλιάς Σαλμάν αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε γνώση για το τι μπορεί να συνέβη στον Σαουδάραβα πολίτη μας. Είπε ότι το Ριάντ συνεργάζεται στενά με την Τουρκία για να βρει απαντήσεις. Ο Πομπέο θα ταξιδέψει αμέσως εκεί για να συναντήσει τον Σαουδάραβα βασιλιά».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει τη Σαουδική Αραβία με «τιμωρία», εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση και την πιθανή δολοφονία του δημοσιογράφου, μία απειλή η οποία «έριξε» το χρηματιστήριο της χώρας.

Ο Κασόγκι, ο οποίος ασκούσε κριτική στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας στις στήλες του στην Washington Post, εθεάθη τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει κάποια έγγραφα για τον γάμο του.

«Έχουμε υλικό που αποδεικνύει ότι δολοφονήθηκε» λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία διατείνεται ότι έχει δολοφονηθεί και διαμελιστεί μέσα στο κτίριο από μία 15μελή ομάδα Σαουδαράβων, οι οποίοι πήγαν και έφυγαν από την Τουρκία την ίδια ημέρα.

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει οπτικοακουστικό υλικό, που αποδεικνύει τη δολοφονία, αλλά δεν τα έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή μέλη της επιτροπής έρευνας για την υπόθεση Κασόγκι συναντήθηκαν στο στρατηγείο της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρουν πηγές που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο, η επιτροπή αποτελείται από Τούρκους και Σαουδάραβες αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες. Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν, νωρίτερα, ότι η αρχή μίας έρευνας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ξεκινά αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την πλευρά του το Ριάντ ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, την ώρα που μια ομάδα ειδικών από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία διερευνά, ήδη, την υποθεση.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση και σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τη σύσταση της εν λόγω ερευνητικής επιτροπής για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Το Σάββατο η εφημερίδα Sabah μετέδωσε την πληροφορία ότι ένα τμήμα του φερόμενου βασανισμού του Τζαμάλ Κασόγκι καταγράφηκε από το Apple Watch που φορούσε και έχει «ανέβει» στο iCloud πριν να προλάβουν να το διαγράψουν οι Σαουδάραβες.

Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Πάντως, η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Χθες, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέδωσανα κοινή ανακοίνωση, με την οποία απευθύνονται προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ζητούν να «ριχθεί φως» στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Η προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας και η εγγύηση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία» επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Χάικο Μας, Τζέρεμι Χαντ και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να ριχθεί φως στην υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι» σημειώνουν οι τρεις υπουργοί, ενώ ζητούν να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη έρευνα» με στόχο «ενδεχομένως, να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι» και να «διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν».

«Ενθαρρύνουμε από κοινού τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σχετικά με αυτό και αναμένουμε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει ολοκληρωμένες και λεπτομερείς απαντήσεις. Μεταφέραμε αυτό το μήνυμα στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας» τονίζεται στο δελτίο Tύπου.

Παράλληλα, η Ισπανία κάλεσε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Θελάα.

«Η Ισπανία συντάσσεται σαφώς με την ανησυχία που έχουν εκφράσει ήδη άλλες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτεί να διεξαχθεί διαφανής και επείγουσα έρευνα», είπε η Θελάα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1051814214212485120

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.