ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η συμμαχία του M. Μonti παίρνει σάρκα και οστά

Η συμμαχία του M. Μonti παίρνει σάρκα και οστά

   Έντονη είναι η κινητοποίηση των κεντρώων πολιτικών της Ιταλίας μετά την πρόταση του Μάριο Μόντι να καθοδηγήσει την κομματική συμμαχία σε εκλογές τον Φεβρουάριο, θέτοντας τις βάσεις για την αντιπαράθεση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στην εξουσία.

   Ο κ. Μόντι, ο οποίος διορίστηκε τεχνοκράτης πρωθυπουργός πριν από 13 μήνες και δεν έχει ποτέ αναμετρηθεί στην εκλογική αρένα, αναμένεται να συναντηθεί με τους μελλοντικούς εταίρους του συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν τη στρατηγική και τις υποψήφιες λίστες, όπως αναφέρουν πολιτικοί.

  Η απόφασή του να επιδιώξει δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός, αν και δεν έχει ακόμη διατυπωθεί επισήμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του ιταλικού κοινοβουλίου. Προσθέτει άλλωστε, ένα τέταρτο στοιχείο στη μάχη μεταξύ των κεντροαριστερών Δημοκρατών, το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι Άνθρωποι της Ελευθερίας και το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

  Την νύχτα των Χριστουγέννων κ. Monti έστειλε μηνύματα στο site κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τα οποία τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του θεώρησαν ως επιβράβευση της πρόθεσής του να διεκδικήσει την πρωθυπουργία μετά την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή. “Μαζί σώσαμε από την καταστροφή στην Ιταλία. Τώρα η πολιτική πρέπει να ανανεωθεί. Δεν υπάρχει λόγος για γκρίνες. Ας δουλέψουμε για αυτό. Ας ανέβουμε στην πολιτική », έγραψε. Ο 69χρονος πρώην καθηγητής οικονομικών έχει εξασφαλίσει δια βίου μια θέση στο κοινοβούλιο ως γερουσιαστής και θα υπηρετήσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές στις 24-25 Φεβρουαρίου.

  Το 25-σελίδο μανιφέστο του κ. Monti με τίτλο “Αλλαγή στην Ιταλία. Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη”, που έγινε ευρύτερα γνωστό ως Ατζέντα Monti – αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αποσπώντας την στήριξη ενός κινήματος πολιτών με επικεφαλής τον επιχειρηματία Luca Cordero di Montezemolo και μικρά κεντρώα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Pier Ferdinando Casini του Καθολικού UDC.

  Ορισμένοι ανεξάρτητοι πολιτικοί, που αποσχίστηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα επίσης υποστηρίζουν τον κ. Monti, ο οποίος αναμένεται να συνοδεύεται από αρκετούς συναδέλφους υπουργικό συμβούλιο εκ των οποίων και ο Corrado Passera ο υπουργός του για την οικονομική ανάπτυξη.

  Αποτυπώνοντας μία φιλελεύθερη, έντονα φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, ο κ. Monti εξέφρασε την προσήλωσή του στην “κοινωνική οικονομία της αγοράς” φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της κέντρο-δεξιάς ομοσπονδίας, διαβούλιο της οποίας παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα.

  Το κεντροδεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι Άνθρωποι της Ελευθερίας (PDL) βλέπει την παρέμβαση του κ. Monti ως πρόκληση στην επί δύο δεκαετίες κυριαρχία του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης της Ιταλίας.

  Πολλά κομματικά στελέχη τοποθετήθηκαν για το μανιφέστο του κ. Monti. Ο υπουργός Angelino Alfano το απέρριψε λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει “τρεις βεβαιότητες – φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο περιουσίας και περισσότερο ΦΠΑ”. Ο κ. Μπερλουσκόνι, που αναζητά μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία, είναι εξαγριωμένος που ο κ. Monti απέρριψε την πρόσκληση του να οδηγήσει μια συμμαχία των “μετριοπαθών”, συμπεριλαμβανομένου και του PDL.

  Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στην τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με την προεπισκόπηση της εκπομπής, ο κ. Μπερλουσκόνι θα επέκρινε την Ατζέντα Monti ως συνέχεια των “πολιτικών που καθοδηγούνται από τη Γερμανία” και το “λάθος φάρμακο που έφερε τα στοιχεία που γνωρίζουμε, με αρνητικά αποτελέσματα”.

  Ο Pier Luigi Bersani, ο ηγέτης των Δημοκρατικών, ήταν πολύ πιο μετρημένος, λέγοντας ότι δεν υπήρχε «καμία έκπληξη [στην πλατφόρμα κ. Monti]. Με κάποια πράγματα συμφωνούμε, με άλλα λίγο λιγότερο, και κάποια μπορούμε να τα συζητήσουμε”.

  Οι κεντρώοι που στηρίζουν τον κ. Monti έχουν μιλήσει για πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με τους Δημοκρατικούς – με την προϋπόθεση ότι ο κ. Bersani θα εγκαταλείψει τον ακροαριστερό σύμμαχό του, Nichi Vendola, τον ηγέτη του μικρού κόμματος Αριστερή Οικολογία Ελευθερία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στους Δημοκρατικούς με ποσοστό στήριξης 30%, αρκετό ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά ενδεχομένως όχι στην Γερουσία.

  Ωστόσο, σύμφωνα με μια κεντρώο πολιτικό, δημοσκόπηση της Ipsos που θα δημοσιευθεί σύντομα δείχνει ότι το ποσοστό στήριξης για ενδεχόμενη συμμαχία υπό τον Monti αυξάνεται στο 20% από το 15% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, με τους Δημοκρατικούς να χάνουν έδαφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.