ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών πιέζει τον Τραμπ για κυρώσεις στη Σ.Αραβία

ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών πιέζει τον Τραμπ για κυρώσεις στη Σ.Αραβία

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κλιμακούμενη απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων αναφορικά με την υπόθεση Κασόγκι.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο φέρονται να συμφωνούν για το ενδεχόμενο της ενοχής του, σχολιάζει το “Politico.”

Λίγες ώρες μετά την παραδοχή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έδειξαν ότι θεωρούν υπεύθυνο τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Οι επιθέσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών συνεχίστηκαν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου και είναι ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει περισσότερο από την αρχική βούλησή της, αντιδρώντας στην δολοφονία του Κασόγκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν ένα “φοβερό λάθος” στο πλαίσιο μιας παράνομης επιχείρησης, ενώ η κυβέρνησή του θα τιμωρήσει αυτούς που έκαναν αυτή την “δολοφονία.”

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης άσκησαν περιορισμένη κριτική στην βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, εμφανίζοντας μία άρνηση ως προς την διατάραξη των μακρόχρονων διμερών σχέσεων, αλλά και την πρόκληση προβλημάτων στην προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τους Σαουδάραβες.

Στην διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα περιμένει “μέχρι να προχωρήσει η έρευνα και να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού που συνέβη.”

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά το Σάββατο ότι ο Κασόγκι πέθανε στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές του μήνα.

Στην συνέχεια, ακολούθησε χθες, η δήλωση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στο Fox News, στην οποία και αρνήθηκε εμπλοκή του πρίγκιπα.

“Αυτοί που το διέπραξαν αυτό το έκαναν πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να σχετίζονται μαζί τους. Επρόκειτο για μία παράνομη επιχείρηση,” τόνισε ο ίδιος.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union” ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διερευνούν αν ο Σαλμάν είναι υπεύθυνος της δολοφονίας του Κασόγκι. Ο Κόρκερ πρόσθεσε ότι κατά την δική του άποψη για την δολοφονία ευθύνεται ο μπιν Σαλμάν.

“Έχουμε ενεργοποιήσει ειδική νομοθετική διάταξη (Magnitsky Act) από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προβλέπει ότι σε διάστημα 120 ημερών από την ενεργοποίησή της πρέπει να διενεργηθεί πλήρης έρευνα, αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις σε όποιον εμπλέκεται,” είπε ο Κόρκερ.

Η αναφερόμενη νομοθετική διάταξη νομιμοποιεί την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ κατά προσώπων που θεωρούνται υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Τραμπ από την πλευρά της, με αφορμή τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών προσώπων, ενώ το ζήτημα που προκύπτει εγείρει ερωτηματικά για τις εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με την Σαουδική Αραβία.

Τα μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την επίσημη εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία και απέδωσε τον θάνατο του Κασόγκι σε έναν διαπληκτισμό που έγινε εντός του προξενείου . Παράλληλα, το Ριάντ δεν εξήγησε γιατί δεν προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές από την Τουρκία, το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε, μετά την δολοφονία.

“Σε έναν τυχαίο καβγά χειροδικίας δεν κουβαλάς μαζί σου ένα πριόνι οστών,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπεν Σέις στην εκπομπή “State of the Union.”

Μιλώντας στην εκπομπή “Meet the Press” ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι: “ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έχει τα αποτυπώματά του σε όλη την υπόθεση,” προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του, η Σαουδική Αραβία “θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό.” Ο ίδιος πρότεινε την απέλαση του Σαουδάραβα πρεσβευτή από τις ΗΠΑ.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τομ Τιλις δήλωσε στο NBC: “Συμφωνώ με όλα όσα είπε ο Ντικ Ντάρμπιν. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Στην Σαουδική Αραβία δεν κάνεις μια πράξη τέτοιου μεγέθους, χωρίς να έχεις την έγκριση από την κορυφή της ιεραρχίας. Πρέπει να βρούμε ποιος το ενέκρινε αυτό και να πληρώσει.”

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τοποθετήθηκαν επίσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την δολοφονία του Κασόγκι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στην εκπομπή του ABC News “This Week:” “Νομίζω ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι η πιο ανήθικη κυβέρνηση με την οποία έχουμε συνεργαστεί ποτέ. Ωστόσο, παρότρυνε τον Αμερικανό πρόεδρο “να προσπαθήσει να χειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση,” προκειμένου και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά και να διατηρηθεί το πλαίσιο της συμμαχίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ριάντ είναι μία αποτελεσματική πηγή πληροφοριών, αλλά κι ένα “ανάχωμα κατά του Ιράν.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.