Πώς οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί καταφέρνουν να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις

Πώς οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί καταφέρνουν να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern αποκαλύπτει πώς οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να επηρεάζουν παρασκηνιακά την πολιτική και να προωθούν συντηρητικές πολιτικές.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι που επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική, αν και λιγότερο ορατοί από τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, ή τους αδελφούς Koch, για παράδειγμα, προωθούν μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική.

Ωστόσο, ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι που τοποθετούν τους εαυτούς τους στα αριστερά του κέντρου αποκομίζουν κέρδη από συντηρητικές πολιτικές. Η Amazon, για παράδειγμα, έχει βγάλει εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας λογισμικό παρακολούθησης στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στα αστυνομικά τμήματα.

Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνονται στη μελέτη αντιτίθενται σε νομοθετήματα και προγράμματα που ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της αλλά βλάπτουν τα συμφέροντά τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το περιβάλλον και οι μεγάλες τράπεζες δεν πρέπει να ρυθμίζονται, και αντιτίθενται σε κοινωνικά προγράμματα που βοηθούν τους Αμερικανούς να βρουν δουλειά ή υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον Guardian. «Επιζητούν να μειώσουν τα ελλείμματα και να συρρικνώσουν τον δημόσιο τομέα περικόπτοντας ή ιδιωτικοποιώντας κατοχυρωμένες παροχές κοινωνικής ασφάλισης».

Όμως, οι ίδιοι δισεκατομμυριούχοι που προωθούν τις εξαιρετικά συντηρητικές ατζέντες τους παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τέταρτο των 100 δισεκατομμυριούχων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα προέβη σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις φορολογικές πολιτικές και μόνο το 3% έκανε το ίδιο σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης.

«Υποψιαζόμαστε ότι για κάποιους από αυτούς, ένας παράγοντας που εισέρχεται στην απόφαση να μην μιλήσουν μπορεί να είναι η απροθυμία να εκθέσουν τις μη δημοφιλείς θέσεις τους στην κοινή γνώμη», εξήγησαν οι ερευνητές. «Αν οι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να προτιμούν τις μη δημοφιλείς πολιτικές που σχετίζονται με τους φόρους και την κοινωνική ασφάλιση, αυτό μπορεί να εξηγεί τη σιωπή τους».

Η επιλογή να παραμείνουν σιωπηλοί είναι σκόπιμη. Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν άφθονη πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά επιλέγουν να παραμένουν σιωπηλοί ενώ υποστηρίζουν και προωθούν συντηρητικές πολιτικές που είναι επιβλαβείς για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Τα ευρήματα της μελέτης φωτίζουν το πώς ένα πολιτικό δίκτυο των πλουσιότερων Αμερικανών έχει γίνει αρκετά ισχυρό ώστε να διαμορφώνει την πολιτική των ΗΠΑ και να ωθεί τη χώρα προς τον υπερ-συντηρητισμό. Στην εποχή του Trump και καθώς η χώρα συνεχίζει να μετακινείται προς την άκρα δεξιά, οι ερευνητές αναρωτιούνται γιατί οι αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι πιο εξοργισμένοι με τους ολιγάριθμους πλούσιους που ελέγχουν τη χώρα πίσω από κλειστές πόρτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποφεύγοντας τον δημόσιο έλεγχο, οι δισεκατομμυριούχοι αποφεύγουν επίσης τη λογοδοσία. «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος αόρατης άσκησης πολιτικής είναι επιβλαβές για τη δημοκρατία», συμπέραναν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.