Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι του θρόνου της Μέρκελ–Η εκλεκτή της, ο εκλεκτός του Σόιμπλε και ο καθολικός ομοφυλόφιλος

Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι του θρόνου της Μέρκελ–Η εκλεκτή της, ο εκλεκτός του Σόιμπλε και ο καθολικός ομοφυλόφιλος

Καθώς ο χρόνος φθάνει στο τέλος του, τελειώνει επίσης ο χρόνος της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική –και όχι μόνο– πολιτική σκηνή. Την Παρασκευή η σιδηρά κυρία της Ευρώπης αποχωρεί επισήμως από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και δεν θα είναι ξανά υποψήφια όταν θα ολοκληρώσει και την τέταρτη θητεία της το 2021.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής της τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε την κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος, ενδεχομένως και στην καγκελαρία.

Ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του κόμματος ή ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας και της ισχυρότερης πολιτικής οντότητας της Ευρώπης;

Ενόσω η Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα Χριστούγεννα, τρεις υποψήφιοι περιοδεύουν τη χώρα, αυτοί που επιθυμούν διακαώς τη θέση της Μέρκελ.

Η ώρα της κρίσης γι’ αυτούς έρχεται αύριο Παρασκευή, στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και νυν γενική γραμματέας του κόμματος, ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU έως το 2008, είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, γνωστή και ως AKK, είναι η επιλογή της Μέρκελ.

Η δύναμη της 56χρονης πρώην πρωθυπουργού του Ζάαρλαντ -δημοφιλούς και στο Βερολίνο– είναι επίσης η μεγαλύτερη αδυναμία της: πιστή της Γερμανίδας καγκελαρίου, εκτιμάται ότι θα βαδίσει επάνω στα χνάρια της.

Ο Φρίντριχ Μερτς πάλι, επιχειρηματίας και ισχυρός παίκτης στο CDU στις αρχές του 2000, αποχώρησε από την πολιτική λόγω της Μέρκελ.

Έκτοτε, ο 63χρονος δικηγόρος, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, έχτισε καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Απευθύνεται στην πιο συντηρητική και τεχνοκρατική πτέρυγα του κόμματος και έχει την επίσημη στήριξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γενς Σπαν, τέλος, είναι νέος (38 ετών), έχει ενέργεια, αλλά και τις μικρότερες πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα της διαδοχής.

Ο Σόιμπλε είχε δει στο πρόσωπό του «μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον της Γερμανίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρκετά συντηρητικός όμως, καθολικός και ομοφυλόφιλος, ο Γενς είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολλούς μέσα στο κόμμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.