Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Η συμφωνία δεν αλλάζει»

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit – Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Η συμφωνία δεν αλλάζει»

Ως «προσκεκλημένο έκπληξη» στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής χαρακτήρισε το Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα μετά τη χθεσινή αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία, αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της. Ωστόσο, σημείωσε πως θα «εκμεταλλευθούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία» της συμφωνίας, χωρίς να «ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα επισκεφτεί μάλιστα σήμερα τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί το απόγευμα με τον Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το βασικό πρόβλημα της Βρετανίας αφορά τη συμφωνημένη λύση έσχατης ανάγκης για την αποφυγή συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά θα παραμείνουμε συνεπείς απέναντι στην Ιρλανδία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι, δήλωσε επίσης εκ μέρους των ευρωβουλευτών ότι το ΕΚ είναι της ίδιας άποψης με την Επιτροπή, ότι δηλαδή είναι καλές οι συνομιλίες αλλά δε θα ξανανοίξουν οι διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε όλοι Ιρλανδοί» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι μια ενδεχόμενη πολιτική δήλωση ότι δε χρειαστεί να εφαρμοστεί το backstop, η λύση που έχει συμφωνηθεί για την Ιρλανδία, θα ήταν ίσως δυνατή, εφόσον αυτό ζητήσει η Μέι. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό που θα βοηθούσε πραγματικά στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση και την αποφυγή του κινδύνου εφαρμογής του backstop είναι να συμφωνηθεί ένα σαφές μοντέλο για τη σχέση των δύο πλευρών μετά το Brexit.

O πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν χαιρέτισε τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι είναι δυνατή η μονομερής ανάκληση του Brexit, ενώ χαρακτήρισε γελοία την αναβολή της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Στις δημοκρατίες πρέπει ο κόσμος να λέει την άποψή του, σημείωσε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο Γκι Φερχοφσταντ πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων και επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του ΕΚ για το Brexit σημείωσε ότι το μήνυμα του ΕΚ προς την Τ. Μέι θα πρέπει να είναι “διπλό”. Πρώτον, πως ό,τι και να συζητηθεί, οι Ιρλανδοί δεν θα εγκαταληφθούν και ότι είναι καλοδεχούμενη μια πολιτική δήλωση για στενότερη σχέση στο μέλλον προκειμένου να αποφευχθεί το backstop.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.