Ντέιβιντ Κάμερον : «Αλλαγή σχέσης με την ΕΕ θα ζητήσει η Βρετανία»

Ντέιβιντ Κάμερον : «Αλλαγή σχέσης  με την ΕΕ θα ζητήσει η Βρετανία»

«Κάθε δικαίωμα» έχει η Βρετανία να ζητήσει αλλαγή στη σχέση της με την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σε συνέντευξή του προς το BBC, πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν «πραγματική επιλογή» επ’ αυτού στις επόμενες εκλογές. Αλλά τόνισε ότι η πλήρης αποχώρηση από την ΕΕ «δεν θα ήταν σωστή» για τη Βρετανία.

Ο Κάμερον αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ειδικά για την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός απαντάει ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Στην Ευρώπη συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές σήμερα που προκαλούνται από την ύπαρξη του ευρώ», δήλωσε. «Οι χώρες του ευρώ πρέπει να αλλάξουν για να λειτουργήσει το νόμισμά τους _ πρέπει να ενσωματωθούν περισσότερο και να κάνουν περισσότερες αλλαγές στα συστήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν την φύση του οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Γι’ αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα, και όχι μόνο δικαίωμα αλλά δυνατότητα, να ζητήσουμε κι εμείς αλλαγές».

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ήδη εξετάζει την επιστροφή ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο. «Όπως τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ έχουν ανάγκη ορισμένων αλλαγών, έτσι κι εμείς στη Βρετανία θα επιθυμούσαμε ορισμένες αλλαγές», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου του BBC αν η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων εντός της ΕΕ θα περιοριστεί προκειμένου να αποκτήσει η Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και αν αυτό θα συμβεί ως μέρος μιας νέας σχέσης που θα διαπραγματευτεί το Λονδίνο με την ΕΕ, ο Κάμερον απάντησε ότι ένας από τους κύριους λόγους της συμμετοχής στην ΕΕ είναι οι ελευθερίες όπως στη διακίνηση υπηρεσιών, αγαθών και ανθρώπων και ότι ήδη υπάρχουν περιορισμοί.

Τόνισε ότι «δεν θα ήταν σωστό» για τη Βρετανία ή «για το εθνικό συμφέρον» η πλήρης αποχώρηση από την ΕΕ διότι το 50% των εμπορικών σχέσεων της χώρας είναι με την ΕΕ. Προειδοποίησε ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει, «δεν θα έχει κανένα λόγο στη διαμόρφωση των κανόνων της αγοράς στην οποία πουλάει» τα προϊόντα της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.