ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η συνέντευξη Τύπου A.Μέρκελ και A.Τσίπρα: «Eίμαι ευγνώμων για τις Πρέσπες» είπε η Καγκελάριος…

Η συνέντευξη Τύπου A.Μέρκελ και A.Τσίπρα: «Eίμαι ευγνώμων για τις Πρέσπες» είπε η Καγκελάριος…

Α.Τσίπρας και Α.Μέρκελ μίλησαν για όλα.

Δηλώσεις Α.Τσίπρα:

“Καλωσορίζω την κ. Μέρκελ σε μια άλλη Ελλάδα από εκείνη που είχε επισκεφθεί τελευταία φορά. Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας, με την οικονομία να παραπέει, με την κοινωνία να αγωνιά”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συνεχίσει: “Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα, άδικα, σκληρά.

Επουλώνουμε σταδιακά πληγές, κρατώντας όρθια την κοινωνία”.

“Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτήν την εποχή των ελλειμμάτων, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και γίνεται πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις με τη συναίνεση της κοινωνίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά.

Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα: στην Ελλάδα του αυστηρού Γερμανού και στη Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Μιλήσαμε για το άσυλο και το μεταναστευτικό

Συζητήσαμε για την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων με της Ευρώπης με τρίτες χώρες. Θέλω να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο της Μέρκελ για την εξεύρεση λύσης στις αρχές του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τσίπρας: Ανάγκη οικοδόμησης της κοινωνικής Ευρώπης

“Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά.

Λέμε όχι στις δυνάμεις που προτάσσουν τον ρατσισμό. Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές τις μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν ενισχυμένο ρόλο και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων” ανέφερε ο Α.Τσίπρας

Η… ατζέντα

“Συζητήσαμε μία σειρά από θέματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο, το μεταναστευτικό, για την ανάγκη μίας ενιαίας πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών μεταναστών και την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρώπης σε χώρες προέλευσης και διέλευσης”.

Προσφυγικό

“Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να επισημάνω την πολύ κρίσιμη συνεργασία που είχαμε τις πρώτες κρίσιμες μέρες της προσφυγικής κρίσης στα ελληνικά νησιά και τον ρόλο που έπαιξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο ανθρωπισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες που πρεσβεύουμε όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες”.

Φάκελος Βαλκάνια

Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Εγώ πιστεύω πως είναι ένα μοντέλο για συμφωνίες που θα προτείνει συμφωνίες στο μέλλον διότι χωρίς την επιβολή του ενός στο άλλο μέρος προχωράμε μπροστά.

Για την Αλβανία επεσήμανα το πόσο κρίσιμος είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

“Προφανώς και μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη γείτονα χώρα αλλά και την ενταξιακή πορεία της”.

“Δεν ξεχνώ” για τις γερμανικές αποζημιώσεις

“Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική.

Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Η αναβάθμιση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι σχέσεις των δύο λαών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Δεν ξεχνάμε τις πρόσφατες δυσκολίες, ούτε και τις ιστορικές εκκρεμότητες, όπως οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, αλλά προχωράμε μπροστά με τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, καθώς και τις κοινές δραστηριότητες” τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον λόγο πήρε η Άνγκελα Μέρκελ

“Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Έπρεπε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και το κάναμε μιλώντας με ειλικρίνεια ανάμεσά μας”.

Χαρούμενη η Μέρκελ που η ανεργία έχει μειωθεί και τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν. “Φυσικά δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας μετάβασης. Πάντα θα δημιουργούμε προοπτικές για τους νέους ανθρώπους”.

Στην… γύρα

“Θα συναντήσω αύριο ανθρώπους της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί που θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και θα αναπτύξουμε με τον τρόπο αυτό νέες σχέσεις. Με τα 4 εκατομμύρια τουριστών μόνο φέτος, δημιουργούν στενό δεσμό. Και να μην ξεχνάμε τους Έλληνες που ζουν στη χώρα μας”.

Με… τις ευλογίες Μέρκελ η “Βόρεια Μακεδονία”

“Η σταθερότητα στην περιφέρεια είναι ένα ακόμη θέμα και είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να διευθετήσει το ονοματολογικό μαζί με τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Ήταν ένα δύσκολο έργο αλλά με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας δίνεται σαφήνεια και δίνει την ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα.

Φυσικά η Ελλάδα είχε μια τελείως διαφορετική συγκινησιακή σχέση με αυτές τις χώρες και δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε απευθείας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.