ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ

Ραγδαία κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στα Σκόπια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, θα προκηρύξει σήμερα τις δημοτικές εκλογές για τις 24 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, εξαρτώντας τη συμμετοχή του κόμματάς του σε αυτές από την εκπλήρωση μίας σειράς προϋποθέσεων.

Συνοπτικά, το SDSM ζήτησε – μεταξύ άλλων – την τοποθέτηση προσώπων «ευρείας αποδοχής» σε συγκεκριμένα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών) και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών, και ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί στους δρόμους».

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αυτών της αντιπολίτευσης το Σάββατο, ωστόσο – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – η απάντησή του θα είναι αρνητική. Σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα απορρίψει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τότε η τελευταία – όπως έχει δηλώσει ο Τσερβένκοφσκι – θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι του κόμματος του Γκρούεφσκι και των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ σε περιοχές όπου ζουν αρκετοί Αλβανοί.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση επιχειρεί να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες της και το Σάββατο το μεσημέρι, όπως ανήγγειλε, θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας, για να καταγγείλει, όπως ανέφερε, «τη συστηματική παραποίηση των γεγονότων και της πραγματικότητας στη χώρα από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Η «Πορεία για την Αλήθεια», όπως ονομάστηκε, θα έχει κεντρικό σύνθημα το αίτημα για αντικειμενική ενημέρωση από τη μεριά των ΜΜΕ και θα περάσει από τα κτήρια υπουργείων, της Βουλής, της Κρατικής Τηλεόρασης και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Sitel.

O γενικός γραμματέας του SDSM, Αντρέι Πέτροφ, αναγγέλλοντας την πορεία αυτή ως διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι τόσο η κρατική τηλεόραση όσο και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στη χώρα, Sitel, «έχουν μετατραπεί σε όργανα προπαγάνδας του Νίκολα Γκρούεφσκι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.