Όταν ο Ντ.Τουσκ και η Α.Μέρκελ βρίσκονταν στα μαχαίρια για την Τουρκία – «Πλάκα μου κάνετε; Θα ήταν καταστροφή»

Όταν ο Ντ.Τουσκ και η Α.Μέρκελ βρίσκονταν στα μαχαίρια για την Τουρκία – «Πλάκα μου κάνετε; Θα ήταν καταστροφή»

Μπορεί στις φωτογραφίες να βγαίνουν αγκαλιασμένοι και αγαπημένη αλλά δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Ο Ντόναλντ Τουσκ είχε γίνει έξαλλος με την Άνγκελα Μέρκελ για τις μυστικές διαπραγματεύσεις της τελευταίας με την Τουρκία.

Τη φορά που έγινε έξαλλος με την Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι ήταν έξαλλος όταν η καγκελάριος έκανε συζητήσεις με την Τουρκία, πίσω από την πλάτη του, κάτι το οποίο είχε χαρακτηρίσει τότε καταστροφικό.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια. Ηταν οι πιο στενοί εταίροι μου», είπε ο Τουσκ στο ντοκιμαντέρ του BBC για την ΕΕ, στο επεισόδιο για την προσφυγική κρίση που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προετοιμάστηκε σε μια ανεπίσημη βραδινή συνάντηση που είχε γίνει το 2016, ανάμεσα στην Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από τη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Αγκυρα είχε συμφωνήσει να δέχεται πίσω Σύρους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας, αλλά και μια νέα ευκαιρία για να εξεταστεί η είσοδός της στην ΕΕ.

Ο Ρούτε εξήγησε ότι αποφάσισε να απευθυνθεί στην πηγή του προβλήματος, όταν «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για τις ποσοστώσεις υποδοχής προσφύγων με τις χώρες της ΕΕ. «Είναι ένα προαίσθημα ότι αυτό θα περιόριζε το κύμα προσφύγων», δήλωσε στο ντοκιμαντέρ. Η Μέρκελ και ο Ρούτε συμφώνησαν σχεδόν σε όλες τις επιθυμίες της Τουρκίας, που παρουσίασε ο Νταβούτογλου, αποκαλύπτει το BBC. «Τη θεώρησα μια συμφωνία win-win», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ομως, ο Τουσκ δεν είχε την ίδια άποψη. «Η αντίδρασή μου ήταν “Πλάκα μου κάνετε;”. Θα ήταν μια καταστροφή», θυμάται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, παραδέχεται ότι ακόμη θεωρεί πως το να οργανώσει τη συνάντηση «με τον Μαρκ (Ρούτε) και την Ανγκελα (Μέρκελ), χωρίς τον Ντόναλντ (Τουσκ), ήταν λάθος». Τελικά, η επίσημη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία υπεγράφη δύο εβδομάδες αργότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενο επεισόδιο του ίδιου ντοκιμαντέρ του BBC περιέγραψε πώς η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από το Grexit, τη 12η Ιουλίου του 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.