Ο Γκουαϊδό «διόρισε» πρέσβειρα στην Κόστα Ρίκα (βίντεο)

Ο Γκουαϊδό  «διόρισε» πρέσβειρα στην Κόστα  Ρίκα (βίντεο)

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα, η Μαρία Φαρία, την οποία έχει διορίσει πρεσβεύτρια της χώρας ο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου, πήρε τον έλεγχο χθες Τετάρτη της πρεσβείας της χώρας της στο Σαν Χοσέ, όπου η κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία 15 ημερών στους διπλωμάτες της κυβέρνησης των τσαβίστας να εγκαταλείψουν την επικράτεια.

Η Φαρία μπόρεσε να διεισδύσει το πρωί της Τετάρτης στην πρεσβεία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Φωνάζοντας «η δικτατορία έπεσε», περίπου εκατό οπαδοί της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συγκεντρώθηκαν κατόπιν έξω από το ακίνητο και δεν επέτρεψαν να εισέλθουν τρεις διπλωμάτες του Νικολάς Μαδούρο που βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους στην κοσταρικανή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση στο Σαν Χοσέ, όπως και αυτές άλλων περίπου πενήντα χωρών, αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Άλβαρο Αλβαράδο αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια της Μαρία Φαρία, την οποία ο Γκουαϊδό ονόμασε πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στο Σαν Χοσέ.

Ο Αλβαράδο πάντως προειδοποίησε πως «η Κόστα Ρίκα δεν θα υποστηρίξει σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική επέμβαση οποιουδήποτε είδους» στη Βενεζουέλα.

Η κίνηση στην οποία προχώρησε η Φαρία ώθησε εξάλλου την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα να της απευθύνει νότα διαμαρτυρίας, διότι δεν συμμορφώθηκε προς την προθεσμία που είχε δώσει στους διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη κα παραβιάζει τους διπλωματικούς κανόνες του σεβασμού και της εμπιστοσύνης έναντι της διεθνούς κοινότητας, έκρινε η κοσταρικανή υφυπουργός Εξωτερικών Λορένα Αγκιλάρ.

Ωστόσο το Σαν Χοσέ αδυνατεί να επέμβει στην πρεσβεία, που θεωρείται τυπικά έδαφος της Βενεζουέλας και υπόκειται στους νόμους αυτής της χώρας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.