Προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία: Μια 45χρονη δικηγόρος φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή

Προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία: Μια 45χρονη δικηγόρος φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή

Στις κάλπες καλούνται περισσότεροι από 4 εκατ. ψηφοφόροι στη Σλοβακία, για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Ζουζάνα Τσαπούτοβα εμφανίζεται ως φαβορί.

Η 45χρονη είναι μια φιλελεύθερη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Η Τσαπούτοβα συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 27χρονου ερευνητή δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ- που έκανε ρεπορτάζ για διασυνδέσεις Σλοβάκων πολιτικών με την ιταλική μαφία- και της μνηστής του. Οι μαζικές κινητοποιήσεις οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του αρχηγού της αστυνομίας. Η κυβέρνηση του Φίτσο παραμένει στην εξουσία, ωστόσο το κόμμα του Smer- SD εμφανίζεται να έχει πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Τσαπούτοβα προηγείται κατά δύο μονάδες του Ευρωπαίου επιτρόπου Μάρος Σέφκοβιτς, του υποψήφιου που στηρίζει το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα Smer- SD. Η Τσαπούτοβα, μια φιλελεύθερη φιλοευρωπαία, ανήκει στο μικρό κόμμα Προοδευτική Σλοβακία το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο.

Η 45χρονη έγινε γνωστή πριν από ένα χρόνο, όταν ηγήθηκε της μάχης κατά μιας παράνομης χωματερής στην πόλης της. Τώρα λέει ότι στόχος της είναι να σταματήσει «την υφαρπαγή του κράτους από προσωπικότητες που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά».

«Οι εκλογές είναι η πρώτη ευκαιρία για αλλαγή μετά τον περσινό φόνο και το ακόλουθο αίτημα των πολιτών για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και τιμιότητα», τόνισε σε συνέντευξή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την Τσαπούτοβα στηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβακίας, ο Αντρέι Κίσκα. «Η Τσαπούτοβα προσελκύει όσους τρομάζουν από τη διαφθορά και είναι δυσαρεστημένοι από μια κυβέρνηση η οποία θεωρούν ότι σκέφτεται τον εαυτό της και όχι το συμφέρον των πολιτών», εκτιμά ο Κέβιν Ντίγκαν- Κράουζε ειδικός για την Κεντρική Ευρώπη του Wayne University στο Ντιτρόιτ.

«Ο Σέφκοβιτς απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο μιας χώρας, η οποία, σύμφωνα με πολλούς δείκτες, δεν τα πήγε και άσχημα την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Σλοβάκου επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ, ο οποίος φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του Κούτσιακ, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές. Ο Κότσνερ, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, συνελήφθη τον Ιούνιο 2018 ως ύποπτος για απάτες. Παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είχε σχέσεις με μέλη του Smer-SD.

Στη Σλοβακία ο πρόεδρος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά μπορεί να ασκήσει βέτο στον διορισμό ανώτερων εισαγγελέων και δικαστών, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από την Τσαπούτοβα και τον Σέφκοβιτς υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είναι ακόμη 11 πρόσωπα. Ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 30 Μαρτίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.