Ισραήλ: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ισραήλ: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Η κάλπη που στήνεται σήμερα στο Ισραήλ για τις βουλευτικές εκλογές θα δείξει αν οι συμπολίτες θα στηρίξουν ή θα τιμωρήσουν τον Νετανιάχου. Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε να τάξει στους ψηφοφόρους του, τρία 24ωρα πριν από τις εκλογές, ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, εάν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική θητεία.

Αν και δεν διευκρίνισε αν εννοεί όλα τα εδάφη ή κάποια τμήματα, άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Δυτική Όχθη ανήκει στους Παλαιστινίους.

Οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους υποψήφιους των κομμάτων που θα τους εκπροσωπήσουν στην ισραηλινή βουλή «Κνεσέτ» των 120 εδρών. Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών από τις πρώτες εκλογές στη χώρα το 1949.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι γαντζωμένος στην εξουσία. Βρίσκεται επί 13 χρόνια στην πρωθυπουργία και διεκδικεί πέμπτη θητεία. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ έπεται στην πρόθεση ψήφου του κυριότερου αντιπάλου του, του κεντρώου Μπένι Γκαντς. Ωστόσο, ακόμη κι αν χάσει, θα μπορεί εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση που θα τον κρατήσει στην εξουσία για μια πέμπτη θητεία

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο «Μπίμπι», όπως τον αποκαλούν τα ισραηλινά ΜΜΕ, παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον πραγματικό υποψήφιο της Δεξιάς με περγαμηνές στο εξωτερικό και καλά δείγματα στην οικονομική πορεία της χώρας του. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά είναι ένας από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος, ο Νετανιάχου πιθανόν θα επιδιώξει συνασπισμό, σαν τον σημερινό, με τη συνεργασία δηλαδή των υπερεθνικιστών και των εβραϊκών ορθόδοξων κομμάτων.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς, ο οποίος ηγείται του κεντρώου Μπλε-Άσπρου Κόμματος, πιθανόν να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι δεν θα αποκτήσει και κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή.

Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές

Το κόμμα του Νετανιάχου, το «Λικούντ», διαθέτει τώρα 30 έδρες στην Κνεσέτ σε σύνολο 120.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2011 έως το 2015, ο 59χρονος στρατηγός Μπένι Γκαντς, είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. Με πολυετή στρατιωτική πείρα στη φαρέτρα του, θεωρείται το αντίβαρο στη δίψα του Νετανιάχου για εξουσία. Ο Γκαντς, που καταγγέλλει τη διαφθορά των κυβερνήσεων Νετανιάχου, συμμάχησε με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες.

Η συμμαχία αυτή εμφανίζεται να κονταροχτυπιέται με το Λικούντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον Γκαντς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο 52χρονος Αβί Γκαμπάι είναι από το 2017 ο πρόεδρος του άλλοτε ισχυρού Εργατικού Κόμματος, το οποίο όμως ακολουθεί πτωτική πορεία. Το 2015, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το κεντροαριστερό κόμμα Χατνούαχ, οι Εργατικοί κέρδισαν 24 έδρες. Στις εκλογές αυτές αναμένεται να αποσπάσουν περίπου 12 έδρες.

Ο 46χρονος Ναφτάλι Μπένετ, απερχόμενος υπουργός Παιδείας, και η 42χρονη Αγιελέτ Σακέντ, η πανέμορφη απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης, ένθερμοι υποστηρικτές του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, εγκατέλειψαν το θρησκευτικό κόμμα «Εβραϊκή Εστία» (που έχει 8 έδρες στην Κνεσέτ μαζί με την Εθνική Ένωση) για να ιδρύσουν τη Νέα Δεξιά, που είναι πιο ανοιχτή στους κοσμικούς. Η Νέα Δεξιά είναι φυσικός σύμμαχος του Νετανιάχου.

Έπειτα από προτροπή του Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, η Ενωμένη Δεξιά, που αποτελείται από την Εβραϊκή Εστία και την Εθνική Ένωση, δέχτηκε να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό της τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, της Εβραϊκής Ισχύος, ενός δεξιού κόμματος, που θεωρείται ρατσιστικό.

Τα αραβικά κόμματα εκπροσωπούν τους ισραηλινούς Άραβες, δηλαδή περίπου το 17,5% του πληθυσμού. Με 13 έδρες είναι η τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αποκλείεται. Τέλος, ,το «Σας» (σεφαραδίτες) και ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (Ασκενάζι) διαθέτουν 13 έδρες στην Κνεσέτ και εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους Εβραίους, που τηρούν αυστηρά τους κανόνες του ιουδαϊσμού. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ. Έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον Νετανιάχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.