Διεθνής Αμνηστία: Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Διεθνής Αμνηστία: Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Καταζητείται για ορισμένες από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενιάς μας​ σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Ο Όμαρ ελ Μπασίρ πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έκρινε η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία χθες Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου του Σουδάν με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπασίρ, που κυβέρνησε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί 30 χρόνια, «καταζητείται για ορισμένες από τις πιο ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενιάς μας και πρέπει να λογοδοτήσει επιτέλους για τις πράξεις του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας, ο Κούμι Νάιντου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ.

«Οι αρχές του Σουδάν πρέπει τώρα να παραδώσουν τον Όμαρ ελ Μπασίρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε τα θύματα των ακατονόμαστων εγκλημάτων του να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το 2009, το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη (Ολλανδία), είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μπασίρ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, ενώ το 2010 στο κατηγορητήριο σε βάρος προστέθηκε η «γενοκτονία».

Ο 75χρονος ως χθες πρόεδρος ανατράπηκε και τον αντικατέστησε «μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο» που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κρατήσει την εξουσία για δύο χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι της προκαλούν «συναγερμό» τα νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης που επέβαλε το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο και προέτρεψε τις στρατιωτικές αρχές να φροντίσουν αυτά τα μέτρα να μην σημάνουν περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών.

«Οι στρατιωτικές αρχές του Σουδάν πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι νόμοι περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πλήξουν τα δικαιώματα των πολιτών», επισήμανε ο Κούμι Νάιντου. Προέτρεψε τις μεταβατικές αρχές να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στο Σουδάν», προσθέτοντας πως αυτό συνεπάγεται «την τήρηση» των δικαιωμάτων «της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει το θάρρος που έδειξε ο λαός του Σουδάν διεκδικώντας τα δικαιώματά του και την ελευθερία του, ενώ σημείωσε επίσης ότι «οι σημερινές εξελίξεις πρέπει επίσης να αποτελέσουν αφύπνιση για τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που νομίζουν ότι η εξουσία τους τούς επιτρέπει να στερούν από τους πολίτες τους θεμελιώδη δικαιώματά τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.