ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ελβετία: Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε δημοψήφισμα επειδή οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά

Ελβετία: Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε δημοψήφισμα επειδή οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά

Σε μια μοναδική στα χρονικά απόφαση της Ελβετίας προχώρησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας που ακύρωσε δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά πριν να ψηφίσουν.

Το επίμαχο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2016 με ερώτημα αν τα παντρεμένα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με όσα ζευγάρια έχουν επιλέξει το μοντέλο της ελεύθερης συμβίωσης.

Τότε οι Ελβετοί είχαν καταψηφίσει την πρόταση με ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστήριου της Ελβετίας η πληροφόρηση που έλαβαν οι ψηφοφόροι ήταν «ατελής» και επομένως «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο».

Την περίοδο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η ελβετική κυβέρνηση υποστήριζε ότι μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλά συγκατοικούν. Όπως, όμως, παραδέχθηκε αργότερα, ο πραγματικός αριθμός των παντρεμένων ζευγαριών που είχαν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση ήταν περίπου 500.000.

«Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό» αναφέρεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Κατά της απόφασης είχε προσφύγει το 2018 το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα αμφισβητώντας την ακρίβεια των στατιστικών δεδομένων που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του δικαστήριου το κόμμα τόνισε ότι αποτελεί μια ώθηση στα πολιτικά δικαιώματα των Ελβετών ψηφοφόρων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι, αντίθετα, διαφωνούν με την απόφαση υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας καθώς ανοίγει δρόμο σε ασόβαρες προσφυγές κατά δημοψηφισμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.