ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κρίσιμες εκλογές στην Κάτω Σαξονία για Μέρκελ-Ρέσλερ

Κρίσιμες εκλογές στην Κάτω Σαξονία για Μέρκελ-Ρέσλερ

Οι ψηφοφόροι της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, ψηφίζουν σήμερα σε μια κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση κυρίως για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, περίπου οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Λίγο περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που κυβερνά τη Γερμανία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμες περίπου στις 17.00 GMT.

Δημοσκόπηση της Πέμπτης δίνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ την υπεροχή με 41% των ψήφων. Σε συνεργασία με τον σύμμαχο των συντηρητικών, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που βρίσκεται οριακά στο 5%, ο συνασπισμός συγκεντρώνει το συνολικό 46%.

Πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα για τον συνασπισμό της καγκελαρίου αν το FDP δεν φτάσει το όριο το 5% για να μπει στην τοπική βουλή. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, από την Κάτω Σαξονία, πιθανώς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την προεδρία κόμματος.

Η εκτίμηση για το SPD είναι στο 33% με τους Πράσινους να εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το 13%. Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το κύριο αριστερό κόμμα, οι εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές. Μια σημαντική ήττα της συμμαχίας του με τους Πράσινους, θα αποδυναμώσει τον ηγέτη του Στέινμπρουκ, καθώς ήδη οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πολύ πίσω από τη Μέρκελ στην εθνική δημοσκόπηση.

Οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν πάντως να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την ηγεσία των τελευταίων αν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Η λύση αυτή θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έκβαση των εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.