Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία: Την Κυριακή το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα σε Ποροσένκο και Ζελένσκι

Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία: Την Κυριακή το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα σε Ποροσένκο και Ζελένσκι

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με κορυφαία εκδήλωση το ντιμπέιτ των δυο μονομάχων ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον δημοφιλή τηλεοπτικό κωμικό Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια παγκόσμια αποκλειστικότητα, το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στο κεντρικό στάδιο του Κιέβου χωρητικότητας 70.000 θεατών.

Στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη υπεροχή στον Ζελένσκι με ποσοστά που ξεπερνάνε το 70%, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ποροσένκο να παραμένει στα όρια του 22-25%, επιβεβαιώνοντας την τάση που κυριάρχησε και στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι Ουκρανοί ψηφοφόροι σε ποσοστό 76% απορρίπτουν την πολιτική που ακολούθησε ο Ποροσένκο την προηγούμενη πενταετία, επιζητούν την ειρήνη στο Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι, 41 χρόνων, πρόσωπο αναγνωρίσιμο χάρη στην τηλεοπτική παρουσία του και με λόγο «ελεύθερο» από πολιτικούς «γλωσσοδέτες», είπε στον κόσμο πράγματα που εκείνος ήθελε να ακούσει. Έκανε λόγο για ειρήνευση στο Ντονμπάς, άνοιξε λίγο τη δυνατότητα διαλόγου με τη Ρωσία και εστίασε την εκστρατεία του στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Και οι δυο υποψήφιοι έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό. Με διαφορά τριών ωρών βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι και συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ουκρανοί αναλυτές τονίζουν επίσης ότι η Ουάσιγκτον τηρεί «σιγή ιχθύος» για τις εκλογές στην Ουκρανία και εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες «να εργαστούν με όποιον πρόεδρο επιλέξουν οι Ουκρανοί».

Στο Κρεμλίνο παρακολουθούν με προσοχή την πορεία προς τις εκλογές στην Ουκρανία, αλλά σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές εκφράζεται πολύ περιορισμένη αισιοδοξία για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο Κίεβο, καθώς εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική εμπειρία ούτε τις απαιτούμενες πολιτικές γνώσεις και δεν διαθέτει στοιχειώδη μηχανισμό υλοποίησης του προγράμματός του. Η ειρήνευση στο Ντονμπάς, για τη Μόσχα, περνάει μέσα από την απαράβατη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, συμφωνιών που έχουν τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία οδεύει προς ένα νέο στάδιο εξελίξεων, ίσως πιο ρεαλιστικό, και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί η αιματοχυσία του 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.