ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Εκλογές στην Ουκρανία: «Ντέρμπι» ανάμεσα σε Ποροσένκο και Ζελένσκι – Ο κωμικός που έγινε φαβορί

Εκλογές στην Ουκρανία: «Ντέρμπι» ανάμεσα σε Ποροσένκο και Ζελένσκι – Ο κωμικός που έγινε φαβορί

Νέο πρόεδρο επιλέγουν σήμερα οι πολίτες στην Ουκρανία, στις εκλογές που αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα στο… άγνωστο, αφού φαβορί είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για έναν 41χρονο ηθοποιό, που μέχρι τώρα η μοναδική του σχέση με την πολιτική ήταν πως υποδύονταν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ. Ο Ζελένσκι, στο debate κόντρα στον αντίπαλό του, τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι θα τσακίσει το σύστημα. Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο τον κατηγόρησε ότι κάνει την χώρα περίγελο.

Ο κωμικός επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό και έτσι διεξάγεται δεύτερος γύρος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ζελένσκι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Το τεράστιο προβάδισμά του- πάνω από 70% στην πρόθεση ψήφου- οφείλεται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς, εκτιμούν οι αναλυτές. Εξάλλου, μόλις το 7% των Ουκρανών εκφράζει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Παρότι ο Ζελένσκι υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά, το στρατόπεδο του Ποροσένκο τον κατηγορεί ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ιγκόρ Καλομόισκι της Ουκρανίας, ενός ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου. Ο Ποροσένκο, που κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο, εξαιτίας του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είχε ως βασικό επιχείρημα της εκστρατείας του ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τη διαφαινόμενη ήττα του, ο Ποροσένκο, έγραψε το Σάββατο στο Facebook: «Μια προεδρία πέντε ετών δεν είναι τηλεοπτικό σίριαλ που μπορεί να τερματιστεί αν δεν είναι πια αστείο. Ούτε μια ταινία τρόμου τελειώνει εύκολα» και κάλεσε τους ψηφηφόρους να σκεφτούν την Ουκρανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.