Ισπανία: Ανοικτός «πόλεμος» μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos ενόψει ακλογών

Ισπανία: Ανοικτός «πόλεμος» μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos ενόψει ακλογών

Δεύτερο εκλογικό ντιμπέιτ στην Ισπανία ενόψει των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Ο ανοικτός πλέον πόλεμος για την ηγεμονία της δεξιάς παράταξης, ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Ciudadanos κυριάρχησε στη β’ τηλεοπτική αναμέτρηση των τεσσάρων αρχηγών στην Ισπανία με πολύ πιο έντονο τρόπο, ώστε έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή αντίπαλό τους Πέδρο Σάντσεθ να ξεχωρίσει και μάλιστα να αστειευθεί για τον αλληλοσπαραγμό τους και τις “εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς”.

Ο ηγέτης των Podemos εις μάτην πάσχισε να κατεβάσει τους τόνους και να στρέψει τη συζήτηση προς ένα πραγματικά πολιτικό επίπεδο –με τον ηγέτη των Cs Άλβερτ Ριβέρα να τον ρωτά αν παριστάνει τον διαιτητή– σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τη φυγή των ψηφοφόρων του, εκπέμποντας ένα σαφές αριστερό μήνυμα, με συγκεκριμένες προτάσεις. Σε βαθμό που, μέσα στην κλαγγή των όπλων των δύο δεξιών μονομάχων, η επιμονή του για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του κράτους και υπέρ ενός προοδευτικότερου Συντάγματος, του επέτρεψαν να ξεχωρίσει.

Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της η αναμέτρηση αναλώθηκε στην αμείλικτη αντιπαράθεση μεταξύ των Ριβέρα και Πάβλο Κασάδο, που έμοιαζαν να επιδιώκουν περισσότερο για το ποιος θα έχει τα πρωτεία και για το πώς θα αποτρέψουν την αφαίμαξή τους από το ακροδεξιό Vox –που κανείς από τους δύο δεν τόλμησε να κατονομάσει ευθέως– ώστε δεν έμεινε χρόνος για να επιτεθούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος ορισμένες φορές άναυδος κοίταζε πόσο εύκολο ήταν να διαιρέσει και ν’ αφοπλίσει, σχεδόν χωρίς επιχειρήματα, τους αντιπάλους του.

Ο Σάντσεθ και στις δύο συνεχόμενες –πράγμα πρωτόγνωρο στην Ισπανία– τηλεμαχίες, κατόρθωσε, όχι βέβαια να βγει νικητής, αλλά να παγιώσει την καλύτερη εικόνα του στα μάτια των τηλεθεατών από το θέαμα που προσέφεραν οι κύριοι αντίπαλοί του. Όμως, τα στοιχήματα για τον νικητή των εκλογών θα επικυρωθούν μόνον κατά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Κασάδο, ήδη από την αρχή της τηλεαναμέτρησης, έδειξε σαφώς πως δεν πρόκειται να διαπράξει το λάθος της αντιπαράθεσης της Δευτέρας, όπου επέτρεψε στον Ριβέρα να τον αιφνιδιάσει και να εκπέμψει καλύτερη εικόνα. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πρωτοβουλία των επιθέσεων κατά του ηγέτη των Cs, ο οποίος όμως πάντα σε εγρήγορση δεν άφησε καμία αναπάντητη.

Στον αντίποδα, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας διατήρησαν τον τόνο της ήπιας και φιλικής αντιπαράθεσης, γεγονός που έκανε εντύπωση και ξεχώρισε μέσα από τον ορυμαγδό της δεξιάς φιλονικίας.

Ο Σάντσεθ επωφελήθηκε από τις ομοβροντίες των δεξιών αντιπάλων του, που αμιλλώντο ποιος είναι πιο φιλελεύθερος και ποιος δεν εξυπηρετεί με την στρατηγική του τα σχέδια του Σάντσεθ, που εξόν από το αστείο για τις «εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς», υπογράμμισε την «άμιλλά τους για το ποιός θα πει περισσότερες τερατολογίες», συγκεντρώνοντας περισσότερο τα πυρά του στον Ριβέρα, με αποτέλεσμα να μένει σε δεύτερο πλάνο ο Κασάδο, ο οποίος αγωνιούσε να πάρει τον λόγο.

Η ένταση μεταξύ του Σάντσεθ και του Ριβέρα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και πέρασε σε προσωπικό επίπεδο, όταν ο ηγέτης των Cs έβγαλε ένα αντίτυπο του διδακτορικού του Σάντσεθ –που είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα κεφάλαια που είχαν σχεδόν αντιγραφεί–και προσέφερε στον πρωθυπουργό, λόγω και της ημέρας του Αγίου Γεωργίου, που είναι παραδοσιακά ημέρα που χαρίζουν βιβλία, «το ψευτοδιδακτορικό του». Ο Σάντσεθ δεν προσπέρασε την πρόκληση και με τη σειρά του χάρισε στον Ριβέρα ένα βιβλίο με τις απόψεις του ηγέτη του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ και την ισπανική σημαία στο εξώφυλλο «για να δει τι λένε οι σύμμαχοί του».

Η στρατηγική του Σάντσεθ ήταν σαφής: Με την απουσία του Vox, που ενώ δεν ήταν στην τηλεοπτική αναμέτρηση, την ίδια ώρα οργάνωνε συγκέντρωση στην πλατεία των ταυρομαχιών στο Λας Ρόθας της Μαδρίτης για να αποδείξει τη δύναμή του, προσπάθησε για άλλη μία φορά να φέρει στο προσκήνιο την εντύπωση που προκάλεσε η φωτογραφία στην Πλατεία Κολόν, κατά τη μεγάλη πορεία για την ενιαία Ισπανία, όπου οι δύο αρχηγοί της δεξιάς φωτογραφήθηκαν μαζί με τον Αμπασκάλ, υπομιμνήσκοντας στους αριστερούς ψηφοφόρους τον κίνδυνο των «τριών δεξιών», που κάνουν αναγκαία την ψήφο τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κυριακή είναι κοντά και το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.