Έντονη αντίδραση από το νέο Ουκρανό πρόεδρο για τα ρωσικά διαβατήρια στην ανατολική Ουκρανία

Έντονη αντίδραση από το νέο Ουκρανό πρόεδρο για τα ρωσικά διαβατήρια στην ανατολική Ουκρανία

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να απλουστεύσει την διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσενκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε ανάρτηση του στην σελίδα του στο Facebook, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου ως προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία».

Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφλαείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή.

«Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής- αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής Telegram.

«Η Ουκρανία -συνεχίζει η ανακοίνωση- προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στις στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.