ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Χάνει μέρος της επιρροής του ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν

Χάνει μέρος της επιρροής του ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν

Στην Κίνα, ο πρώην πρόεδρος Τζιανγκ Ζεμίν «ζήτησε» να υποβαθμιστεί στο πρωτόκολλο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), όπως μετέδωσαν σήμερα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας να γίνει σαφές ότι η επιρροή που ασκεί ο γηραιός πολιτικός εξασθενεί σχετικά.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Τζιανγκ, 86 ετών, πιέστηκε να αποδεχθεί αυτή τη συμβολικού χαρακτήρα υποβάθμισή του, καθώς η νέα ηγετική ομάδα ανέλαβε τα καθήκοντά της το Νοέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Κινεζικού ΚΚ από το 1989 ως το 2002 τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρούσε την δεύτερη θέση στο πρωτόκολλο του κόμματος, μετά τον πρόεδρο Χου Τζιντάο. Ο τελευταίος παραχωρεί τη θέση του αρχηγού του κράτους στο νέο πρώτο τη τάξει του κόμματος, τον Σι Τζινπίνγκ.

Ζητώντας να υποβιβαστεί βάσει του πρωτοκόλλου ώστε να εμφανίζεται μόνο μετά τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, ο Τζιανγκ Ζεμίν επέδειξε «τον ευγενή χαρακτήρα, την ηθική ακεραιότητα και το ανοικτό πνεύμα ενός κομμουνιστή», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Τζιανγκ δεν ασκεί πλέον επίσημα καθήκοντα αφού παρέδωσε, το 2004-2005, την προεδρία της ισχυρής Στρατιωτικής Κεντρικής Επιτροπής στον διάδοχό του, τον Χου Τζιντάο.

Πάντως, σύμφωνα με παρατηρητές, ο βετεράνος της κινεζικής πολιτικής —ο θάνατος του οποίου είχε ανακοινωθεί κατά λάθος το 2011— συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στον κινεζικό κομματικό μηχανισμό. Η επιρροή του επιβεβαιώθηκε στο 18ο συνέδριο του ΚΚΚ, την περυσινή χρονιά.

Η νέα ηγετική ομάδα στην Κίνα θεωρείται ότι έχει την δική του σφραγίδα. Τα τελευταία χρόνια ο Τζιανγκ συνέβαλε μαζί με τον Χου στην αναρρίχηση του Σι Τζινπίνγκ στον μηχανισμό και τελικά στην εκλογή του στην εξουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.