Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: Πλήγμα για κεντροδεξιά και κεντροαριστερά – Άνοδος των δεξιών κομμάτων

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: Πλήγμα για κεντροδεξιά και κεντροαριστερά – Άνοδος των δεξιών κομμάτων

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι δεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23.

Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56. Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.

Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένονται μετά τις 24:00 (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.