ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Έπεσε» η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία μετά την αποχώρηση του δεξιού κόμματος των Ελευθέρων!

«Έπεσε» η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία μετά την αποχώρηση του δεξιού κόμματος των Ελευθέρων!

Παρά τη νίκη στις ευρωεκλογές, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, έχασε την Τρίτη την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του, την οποία κατέθεσε το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης Τώρα (Jetzt), καθώς αποχώρησε το δεξιό κόμμα των Ελευθέρων λόγω της σύγκρουσης που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τις παραιτήσεις που την ακολούθησαν των υπόλοιπων υπουργών του, λόγω φωτογραφιών προσωπικών στιγμών του ηγέτη τους από διακοπές στην Ιμπιζα.

Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης και η οποία υποστηρίχθηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, δεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υπερψηφίστηκε

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε το μεσημέρι και διήρκησε τρεις ώρες, είχε αποφασίσει μόλις το πρωί της Δευτέρας ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Η ίδια πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία “ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών”, ενώ διευκρίνιζε πως φυσικά την σχετική απόφαση θα λάβει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας είχε αποφασίσει επίσης ομόφωνα από την πλευρά της, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, με την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και τις παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του, βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Ο 32χρονος Κουρτς είναι ο πρώτος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που απομακρύνεται μέσω ψήφου δυσπιστίας αλλά και ο πλέον βραχύβιος ηγέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πτώση του Κουρτς έπειτα από 18 μήνες στην εξουσία ήρθε λόγω του σκανδάλου Ibizagate, που προκάλεσε την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του στα μέσα Μαΐου και την παραίτηση του τέως προέδρου του λαϊκίστικου Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστρίας (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.