ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το Βερολίνο δεν… ξεχνά : Με αυστηρό πρωτόκολλο η συνάντηση Μέρκελ – Πομπέο

Το Βερολίνο δεν… ξεχνά : Με αυστηρό πρωτόκολλο η συνάντηση Μέρκελ – Πομπέο

Συμφωνούν ότι διαφωνούν, αυτό θα μπορούσε να είναι το στίγμα των συνομιλιών του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Μόλις 45 λεπτά

«Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός εταίρος μας εκτός Ευρώπης», τόνισε η καγκελάριος σε σύντομη δήλωσή της πριν την έναρξη της συνάντησης το μεσημέρι.

Ενώ ανέφερε μεγάλο αριθμό θεμάτων προς συζήτηση, επεσήμανε ότι ο χρόνος που διαθέτουν είναι μόλις 45 λεπτά. Πρόκειται δηλαδή για τον χρόνο που προβλέπει το πρωτόκολλο της καγκελαρίας για συνομιλίες με ξένους πολιτικούς.

Ο υπαινιγμός αυτός σαφώς σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο έρχεται στη Γερμανία μόλις ένα χρόνο αφότου έχει αναλάβει τα καθήκοντά του και στο ότι πριν τρεις εβδομάδες, τελευταία στιγμή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ιράν: Κοινός στόχος – διαφορετικοί δρόμοι

Οι διαφορές που επικρατούν ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον εκφράστηκαν προηγουμένως απροκάλυπτα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Αναφορικά με το Ιράν, ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε την αναγκαιότητα των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ακολουθήσουν και τα άλλα κράτη το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας επεσήμανε ότι κοινός στόχος των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι να μην αποκτήσει το Ιράν ατομικά όπλα, «όμως οι δρόμοι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι προς το παρόν διαφορετικοί».

Πάντως, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο, η Γερμανία ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν προκειμένου να αποφευχθούν πολεμικές εχθροπραξίες.

Μόλις πριν λίγες ημέρες είχε επισκεφτεί την Τεχεράνη για συνομιλίες ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, και μέχρι πρόσφατα γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ.

Στάση απέναντι στην Κίνα

Εμφανείς παραμένουν οι διαφορές ΗΠΑ και Γερμανίας και αναφορικά με την Κίνα, ειδικά για τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές. Ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια δυτικών χωρών η ανάθεση στον κινέζικο όμιλο Huawei της κατασκευής της επόμενης γενεάς ηλεκτρονικών δικτύων, του G5.

Ο κ. Μάας επεσήμανε ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη Huawei, αλλά δεν την απέκλεισε. Τόνισε όμως ότι οπωσδήποτε θα τηρηθούν για την ανάθεση του έργου αυστηρά κριτήρια.

Η διαφωνία στην περίπτωση της Huawei δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση. Αποτελεί έκφραση της διάστασης απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για την ελευθερία των συναλλαγών μεταξύ κρατών.

Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ ότι πριν τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο η Ανγκελα Μέρκελ είχε υποδεχτεί στην καγκελαρία τον αντιπρόεδρο της Κίνας Βανγκ Κισάν.

Υπήρξε και ταύτιση απόψεων

Σε δύο θέματα διαφάνηκε όμως ταύτιση απόψεων: στην περίπτωση της Συρίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφωνούν ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα συμβάλουν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι κ.κ. Πομπέο και Μάας κατέστησαν σαφές ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Κίεβο και ότι καταδικάζουν ρωσικές αξιώσεις στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.