Κίνα σε ΗΠΑ: Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή

Κίνα σε ΗΠΑ: Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή. Ο Φένγκε έδωσε με αυτό τον τρόπο συνέχεια στους υψηλούς τόνους μια μέρα μετά την ομιλία, σε επιθετικό ύφος, του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν.

Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.

«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βούλησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.

Στο λεκτικό μπραντεφέρ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Σάναχαν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι σήμερα ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποιήσε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.