ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Πρέσβης Ισραήλ: Τι είπε για ελληνικές κυβερνήσεις και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ

Πρέσβης Ισραήλ: Τι είπε για ελληνικές κυβερνήσεις και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ

Εφ’όλης της ύλης μίλησε η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ιρίτ Μπεν-Αμπα σε επίσκεψή της στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα.

Η κ. Ιρίτ Μπεν-Αμπα ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναδρομή στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, οι οποίες έχουν ως αφετηρία ουσιαστικά το 1990 όταν και ξεκίνησαν οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το άνοιγμα πρεσβειών στις δύο χώρες.

Έκτοτε, και για μια μακρά περίοδο η πορεία των σχέσεων έμεινε στάσιμη μέχρι την χρονιά κλειδί, το 2010. Το πρώτο έναυσμα δόθηκε λίγο μετά την κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ λόγω της επίθεσης από μεριάς Ισραήλ σε πλοία με τουρκικά πληρώματα που κατευθύνονταν στη Γάζα.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, που προηγουμένως είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τυχαία σε διεθνή συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, άδραξε την ευκαιρία, όπως αποκάλυψε η πρέσβης, και επικοινώνησε με τον Νετανιάχου προκειμένου να συσφιχτούν οι σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ μάλιστα είχε εντυπωσιαστεί από την επιχειρησιακή ικανότητα της πυροσβεστικής της Ελλάδας στην κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην Πελοπόννησο την ίδια χρονιά. Όταν λίγο αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά στο Ισραήλ επικοινώνησε αμέσως με τον Γιώργο Παπανδρέου για να ζητήσει βοήθεια και συμβουλές, όπως και έγινε.

Επί κυβέρνησης Σαμαρά, συνέχισε η Μπεν-Αμπα, ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ σε πολλούς βασικούς τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα. Με την αλλαγή στην εξουσία το 2015 το Ισραήλ ανησυχούσε για το κατά πόσο μια αριστερή κυβέρνηση, με ένα κόμμα με το οποίο δεν υπήρχε καμία επαφή ως τότε, θα συνεχιζόταν η συνεργασία.

Όπως ανέφερε όμως η Μπεν-Αμπα τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Καμμένος έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή στη συνέχιση της συνεργασίας την οποία μάλιστα ενίσχυσαν με την τριμερή στην οποία συμμετέχει η Κύπρος και με βασικό άξονα συνεργασίας τον αγωγό Eastmed.

Η στάση του Πάνου Καμμένου

O Καμμένος συγκεκριμένα έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στενότερης επαφής με τους Ισραηλινούς στο αμυντικό κομμάτι. Η πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε πάντως πως κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ έδειξαν επιφυλακτική στάση απέναντι στο Ισραήλ.

Ο παράγοντας Τουρκία

Η Μπεν-Αμπα αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία σημειώνοντας πως βρίσκονται σε άσχημο σημείο. Εξέφρασε όμως την βεβαιότητά της ότι θα βελτιωθούν στο μέλλον. Μια βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας τόνισε, δε θα επηρεάσει σε τίποτα την πρόοδο της συνεργασίας με την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημείωσε επίσης, ότι αν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στη συνεργασία που αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι ευπρόσδεκτη να το κάνει .Άλλωστε ακόμα και τα έγγραφα των τριμερών συναντήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ξεκαθαρίζουν ότι η συνεργασία των τριών μερών δε στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.