ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Κομισιόν ζητάει από Σλοβενία και Κροατία να λύσουν το ζήτημα της τράπεζας «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα»

Η Κομισιόν ζητάει από Σλοβενία και Κροατία να λύσουν το ζήτημα της τράπεζας «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα»

Η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κάλεσε τη Σλοβενία και την Κροατία να βρουν επειγόντως αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της πρώην σλοβενικής τράπεζας “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα”, ώστε ολοκληρωθεί εγκαίρως η επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

“Είναι αναγκαίο το συντομότερο δυνατό οι δύο πλευρές, επαναλαμβάνω, οι δύο πλευρές να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα””, δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Στάνο απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη θέση ότι το ζήτημα της “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα” είναι καθαρά διμερές ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ.

“Αυτή τη στιγμή δεν βοηθά καμία ενέργεια, δήλωση ή συμπεριφορά, η οποία δεν οδηγεί προς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα””.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο ζήτημα μετά τις δηλώσεις του Κροάτη οικονομολόγου Ζντράβκο Ρόγκιτς, διαπραγματευτή της Κροατίας στο ζήτημα της “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα” στην εφημερίδα “Γιούταρνι Λιστ” ότι αν η Κροατία αποσύρει την εξουσιοδότηση προς τις δύο εμπορικές τράπεζές της, την Πρίβρεντνα Μπάνκα και τη Ζαγρκεμπάτσκα Μπάνκα να καταθέσουν αγωγές κατά της πρώην “Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα” και της τράπεζας που τη διαδέχθηκε, της “Νέας Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα”, τότε αυτό θα σημαίνει ότι “η Κροατία δωρίζει 278,8 εκ. ευρώ στη Σλοβενία”.

Η Σλοβενία από την άλλη πλευρά επιμένει ότι η εξουσιοδότηση πρέπει να ανακληθεί πριν από την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ από τη Σλοβενική Βουλή.

Όμως η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Σλοβενία εγείρει ερωτήματα για το αν η Βουλή θα είναι τεχνικά σε θέση να επικυρώσει τη συνθήκη ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ εγκαίρως, ώστε η χώρα να προσχωρήσει στην Ένωση την 1η Ιουλίου, όπως έχει σχεδιαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει η πολιτική κρίση στη Σλοβενία για την Κροατία. Ο κ. Στάνο είπε μόνον ότι οι Βρυξέλλες αισιοδοξούν ότι η διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.