Γερμανική Βουλή: Ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Γερμανική Βουλή: Ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων, εκτός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έπειτα και από την θετική εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η «δημιουργία εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης των προϋποθέσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Στην εισήγηση της κυβέρνησης επισημαίνεται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, με την “Συμφωνία των Πρεσπών” αλλά και η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», αναφέρει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς την Bundestag.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωνε πως η θέση της Βόρειας Μακεδονίας στο τραπέζι της Συμμαχία έχει ήδη ανοίξει και αναμένει τη γειτονική χώρα.

Καταψήφισε Ακροδεξιά και Αριστερά για τη Βόρεια Μακεδονία

Από την πλευρά της AfD, ο βουλευτής Πετρ Μπρίστον, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο με αναφορές σε «πολιτικό εξτρεμισμό, περιφερειακές εντάσεις και οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι επέκρινε το ΝΑΤΟ για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αριστερά υπέβαλε πρόταση να απορριφθεί το πρωτόκολλο εισδοχής για την Βόρεια Μακεδονία και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά της ένταξης της χώρας, αλλά και κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της συμμαχίας προς τα ανατολικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο σκεπτικό της πρότασης αναφέρεται ότι από την γερμανική επανένωση έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 13 κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συμμαχία να έχει πλησιάσει στην Ρωσία, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.