Τσεχία: «Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», είπε ο Μ.Ζεμάν

Τσεχία: «Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», είπε ο Μ.Ζεμάν

  Ο πρώην πρωθυπουργός της αριστεράς, Μίλος Ζέμαν, που εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, δήλωσε έτοιμος να καταστεί «πρόεδρος όλων των πολιτών», στην πρώτη του δήλωση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών τις οποίες κέρδισε εύκολα από τον αντίπαλό του Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

  «Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να εκφράσω τη φωνή όλων των πολιτώ ν», δήλωσε χειροκροτούμενος από τους οπαδούς του.

  «Μέχρι τώρα, ήταν ένας αγώνας μεταξύ της Σπάρτα Πράγας και της Σλάβια Πράγας (δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τσεχίας). Τώρα θα παίξω για την εθνική ομάδα», δήλωσε ο Ζέμαν, ο οποίος θα ορκιστεί στις 8 Μαρτίου.

  Πρόεδρος της Κάτω Βουλής κατά την περίοδο 1996-98, και πρωθυπουργός την περίοδο 1998 – 2002, ο 68χρονος Ζέμαν εξασφάλισε το 54,8% των ψήφων έναντι του 45,2% που έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, ο 75χρονος αριστοκράτης της δεξιάς.

  «Επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, και να τον συγχαρώ για τη δεύτερη θέση του», είπε επίσης ο εκλεγμένος πρόεδρος.

  Από την πλευρά του, ο Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ αποδέχτηκε την ήττα του σε αυτές τις πρώτες προεδρικές εκλογές που έγιναν με άμεση και καθολική ψηφοφορία. «Δέκα τοις εκατό είναι μια καθαρή διαφορά. Ο Μίλος Ζέμαν είναι νικητής», τόνισε.

  «Ελπίζω να καταφέρει να είναι πρόεδρος όλων των πολιτών της Τσεχίας»,  δήλωσε επίσης ο Σβάρτσεμπεργκ Ο Μίλος Ζέμαν είναι ο τρίτος πρόεδρος αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της η Τσεχική Δημοκρατία το 1993, μετά τον αρχιτέκτονα της «ΒελούδινηςΕπανάστασης» του 1989 και αρχηγό του κράτους την περίοδο 1989-2003 Βάτσλαβ Χάβελ, και τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Βατσλαβ Κλάους (Πρόεδρος από το 2003), και οι δύο εξελέγησαν από το Κοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.