ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κόντρα Ντράγκι-Σόιμπλε για Ελλάδα και Κύπρο!

Κόντρα Ντράγκι-Σόιμπλε για Ελλάδα και Κύπρο!

  Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις από μια πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου στην Ελλάδα και την ευρωζώνη στέκεται αφορμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, για νέα εσωτερική κόντρα στις τάξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

  Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, δηλώνει διαρκώς ότι δεν έχει πεισθεί για το εάν η «πτώση» της Κύπρου θα συνεπαγόταν συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και, ελλείψει αυτού, αμφισβητεί την ανάγκη αλλά και τη νομιμότητα της χορήγησης βοήθειας στην Κύπρο.

  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, διαφωνεί όμως κάθετα. Και την άποψή του αυτή δεν δίστασε να την εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό και ευθύ, ακόμα και απαξιωτικό, τρόπο.

  Αυτό συνέβη κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν οι πηγές του περιοδικού. Όταν ο Wolfgang Schäuble αμφισβήτησε εκ νέου την σημαντικότητα διάσωσης της Κύπρου, ο Mario Draghi πήρε τον λόγο και είπε ότι αυτή την άποψη την ακούει το πολύ-πολύ από νομικούς. Το ζήτημα αν η Κύπρος έχει συστημική αξία ή όχι δεν είναι ωστόσο δουλειά νομικών. Είναι δουλειά οικονομολόγων.

  Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε, όπως ήταν φυσικό, ως ευθεία και ιδιαίτερα τολμηρή αιχμή προς τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει διδακτορικό στη Νομική.

  Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ βρήκε μάλιστα και συμμάχους σε αυτή την διαμάχη με το Βερολίνο. Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn, όπως και ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM, Klaus Regling, έσπευσαν να συνταχθούν με αυτόν για να υπενθυμίσουν στον Schäuble, ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου έχουν δίκτυο υποκαταστημάτων και στην Ελλάδα. Αν αμφισβητηθεί η ασφάλεια των καταθέσεων σε αυτές, η αβεβαιότητα μπορεί να μεταφερθεί ξανά στους καταθέτες ελληνικών τραπεζών και η χώρα μας να βιώσει μια σοβαρή υποτροπή της κρίσης.

  Επιπλέον, μια χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να άρει τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τελευταία στη ζώνη του ευρώ που οδήγησαν σε σχετική ηρεμία στις αγορές, με πτώση των επιτοκίων δανεισμού για της χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

  Το τελευταίο επιχείρημα που χρησιμοποίησε το ευρωπαϊκό τρίο για να μεταπείσει τον ισχυρό άντρα της γερμανικής οικονομίας και πολιτικής ήταν ανάλογο με τις σπουδές του, δηλ. νομικό. Η Κύπρος συμμετέχει αναλόγως στον ESM, άρα νομικά δικαιούται βοήθειας.

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά η εκταμίευση της βοήθειας προς το νησί, η οποία αναμενόταν να εγκριθεί τον τρέχοντα μήνα, έχει πάρει αναβολή τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφέροντας ότι το θέμα χρειάζεται ακόμα χρόνο.

  Πάντως, η τολμηρή στάση του Mario Draghi απέναντι στον Wolfgang Schäuble είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής του Ιταλού τραπεζίτη, οι μετοχές του οποίου έχουν ανέβει κατακόρυφα μετά και την πίστωση της σωστής διαχείρισης της κρίσης χρέους δια της ρηξικέλευθης παρεμβατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.