O N.Tραμπ άλλαξε (;) γνώμη: «Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πάντως για όλα αυτά φταίει ο Μ.Ομπάμα»

O N.Tραμπ άλλαξε (;) γνώμη: «Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πάντως για όλα αυτά φταίει ο Μ.Ομπάμα»

Άλλαξε γνώμη ο Ν.Τραμπ ή τουλάχιστον τον ξανασκέφτηκε κατόπιν συζητήσεων με τους συμβούλους του και προχώρησε σε μια διευκρινιστική δήλωση με την οποία τροποποιεί την προγενέστερη τοποθέτηση, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Στην προηγούμενη δήλωσή του είχε πει: «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι»

Λίγο, όμως, αργότερα ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

«Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει»

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον στη νέα δήλωση δεν είναι τα περί κυρώσεων αλλά η άμεση κατηγορία προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μ.Ομπάμα ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγορείται άμεσα από το Ν.Τραμπ ότι δεν έδωσε στην Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot που ζητούσε η Άγκυρα αλλά κατηγορείται και από τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ότι γνώριζε τους σχεδιασμούς του Φ.Γκιουλέν και του Τάγματος Γκιουλέν για ανατροπή του Τούρκου ηγέτη στις 15 Ιουλίου του 2016 οπότε και επιχειρήθηκε πραξικόπημα.

Ένα πραξικόπημα το οποίο οι σχεδιαστές του αναγκάστηκαν να το επιχειρήσουν απόγευμα επειδή ο Ερντογάν είχε ενημερωθεί ήδη για αυτό από ρωσικές πηγές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρέλαβε τους S-400 αυτές τις ημέρες. Ο Ν.Τραμπ πάντως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από όσα συμβαίνουν με την Τουρκία και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν στην Αθήνα.

Θα δούμε πολλές αλλαγές γνώμης του Αμερικανού προέδρου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020 οπότε και με βάση τα όσα ανακοίνωσε το Πεντάγωνο η παρουσία των Τούρκων στο πρόγραμμα των F-35 θα διακοπεί ολοκληρωτικά και οριστικά.

Το ότι είπε πως «εξετάζει κυρώσεις στην Τουρκία» δεν σημαίνει ότι θα τις επιβάλλει κιόλας. Είναι σαφές ότι αναζητεί τρόπους για να αρθεί το αδιέξοδο με την Τουρκία.

Ο Ν.Τραμπ μάλλον προσανατολίζεται σε λύση παρωδία κάνοντας χρήση waiver (εξαίρεσης) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA αν και δεν μπορεί να δηλώσει ευθέως κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «waiver» είναι ένα παράθυρο της νομοθεσίας CAATSA που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει κυρίως μη νατοϊκές χώρες όπως η Ινδία.

Αν με κάποιο τρόπο Τουρκία και ΗΠΑ τα ξαναβρούν να μην έχουν καμία αμφιβολία στην Αθήνα ότι «ριγμένη» πάλι θα είναι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.