Ισραηλινός υπουργός: »Είμαστε η μόνη χώρα που σκοτώνει Ιρανούς»

Ισραηλινός υπουργός: »Είμαστε η μόνη χώρα που σκοτώνει Ιρανούς»

Το Ισραήλ είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο η οποία σκοτώνει Ιρανούς», δήλωσε χθες Κυριακή ισραηλινός υπουργός, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν στον Κόλπο.

Ο υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας της κυβέρνησης του Λικούντ, ο Τσαχί Χανέγκμπι, αναφερόταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη γειτονική Συρία.

Μετά το 2011 και το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αναρίθμητες επιδρομές στη συριακή επικράτεια, εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, δυνάμεων του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ, συμμάχων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και μεγάλων εχθρών του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει σκοτώσει Ιρανούς τα δύο τελευταία χρόνια», είπε ο Χανέγκμπι. «Έχουμε πλήξει τους Ιρανούς εκατοντάδες φορές στη Συρία. Ενίοτε το αναγνωρίζουμε, ενίοτε πληροφορίες από το εξωτερικό το αποκαλύπτουν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, το οποίο σπανίως επιβεβαιώνει ότι διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία — παρά το ότι ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες — έχει ξεκαθαρίσει πως εννοεί να εμποδίσει πάση θυσία τη δημιουργία στρατιωτικών προγεφυρωμάτων του Ιράν στη συριακή επικράτεια.

Για τον Χανέγκμπι εξάλλου το Ιράν επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» και να «καταφέρει πλήγμα στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Την Παρασκευή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους με την Τεχεράνη από τον Μάιο του 2018, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπεγράφη το 2015.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν, ο Χανέγκμπι εκτίμησε ότι η Τεχεράνη θα αποφύγει τα πράγματα να φθάσουν εκεί.

Οι δηλώσεις του Χανέγκμπι απηχούν την τοποθέτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον αξιωματικών σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε πως «προς το παρόν, ο μοναδικός στρατός στον κόσμο που πολεμάει το Ιράν είναι ο ισραηλινός».

Ο Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει ότι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ είναι σε θέση «να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη ανέβηκε άλλη μια κλίμακα μετά τις δολιοφθορές ή τις επιθέσεις εναντίον έξι πλοίων στην περιοχή του Κόλπου από τον Μάιο. Οι ΗΠΑ κατηγορούν γι’ αυτές το Ιράν, το οποίο διαψεύδει. Την 20ή Ιουνίου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διαταγή να γίνουν πυραυλικά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων σε αντίποινα, κάτι όμως που ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.