O Tούρκος υπ. Ενέργειας θα επισκεφτεί το Γιαβούζ – «Θα μπορέσουμε να κάνουμε επιτόπου μια αξιολόγηση των εργασιών»

O Tούρκος υπ. Ενέργειας θα επισκεφτεί το Γιαβούζ – «Θα μπορέσουμε να κάνουμε επιτόπου μια αξιολόγηση των εργασιών»

Εντός της ημέρας θα επισκεφθεί για επιτόπου επιθεώρηση το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, Γιαβούζ που βρίσκεται ανοικτά της Καρπασίας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος βρίσκεται από τις 11 το πρωί στα κατεχόμενα και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό ενέργειας και οικονομίας», Χασάν Τατσόι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επίκεντρο των συνομιλιών του με τους αξιωματούχους της «κυβέρνησης» είναι θέματα συνεργασίας σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις γύρω από τις εργασίες στις περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ από το ψευδοκράτος.

«Θα επισκεφθούμε σήμερα το γεωτρητικό πλοίο Γιαβούζ, θα είναι μια επιτόπια επιθεώρηση. Θα μπορέσουμε εκεί να κάνουμε επιτόπου μια αξιολόγηση των εργασιών».

Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και άλλοι Υπουργοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως είναι δίπλα στους Τ/κ μέχρι τέλους όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Δεν αποδέχονται, πρόσθεσε, τα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς που βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη και ηγέτη στο νησί.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι στηρίζουν την πρόταση για κοινή επιτροπή που έκανε ο Τ/κ ηγέτης στην ε/κ πλευρά. Θεωρούν, όπως είπε, ότι οι φυσικοί πόροι είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία του νησιού και όχι στην σύγκρουση, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι, εφόσον υπάρξει η ανάγκη και η επιθυμία να «συμβάλλουμε στην διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για τρεις επιλογές στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι μονόπλευρες – όπως είπε – γεωτρητικές δραστηριότητες, η από κοινού ενέργεια με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής και αυτό που σήμερα συμβαίνει, με τις εκατέρωθεν γεωτρήσεις.

Η συμπεριφορά της τ/κ πλευράς, συνέχισε, εξαρτάται από εκείνη της ε/κ, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί τους Τ/κ από την στιγμή που οι Ε/κ συμπεριφέρονται σε αυτό το θέμα όπως θέλουν.

«Ούτε συνεργασία, ούτε μορατόριουμ. Τότε ο καθένας θα συνεχίσει στον δικό του δρόμο. Είναι προς όφελος όλων να βρεθεί μια κοινή λογική, στις 9 Αυγούστου θα προτείνω και πάλι αυτόν τον δρόμο της κοινής λογικής, εύχομαι να βρω ικανοποιητική ανταπόκριση».

Πρέπει να αξιολογείται η ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο ως μέσον για την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή και αυτό το έχει πει ο ίδιος δεκάδες φορές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας πως είναι ευτυχής για τα όσα του ανέφερε ο κ. Ντονμέζ και για τα μηνύματα ειρήνης που μετέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αποθέματα πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πάντοτε αιτία πολέμων και διαχωρισμού των λαών, συνέχισε, αναφέροντας ότι αυτή η «κακή ιστορία» δεν είναι η μοίρα της περιοχής, και μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία, μπορούμε όμως να αλλάξουμε μια κακή πορεία με το να την επανακαθορίσουμε.

Είναι εφικτό, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους που να εξυπηρετούν την ειρήνη τόσο μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και ο δρόμος γι’ αυτό είναι ο διάλογος, η δημιουργία κοινών επιτροπών και της συνεργασίας προς κοινό όφελος όλων των πλευρών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά νιώσει την ανάγκη να ξαναδεί το θέμα αυτό μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, επαναλαμβάνοντας ότι ξένοι διπλωμάτες του μετέφεραν την άποψη ότι η πρότασή του ήταν «κατάλληλη και δεν πρέπει εύκολα να σκοτωθεί». Όμως, είπε, όλοι πρέπει να ξέρουν πως εάν η ε/κ πλευρά με πείσμα και γινάτι δεν προσεγγίσει αυτή την πρόταση και ακολουθήσει τον δικό της δρόμο «δεν θα μας αφήσουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δικό μας δρόμο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΟΝΜΕΖ – ΤΑΤΑΡ

Μετά την συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ. Σε αυτή τη συνάντηση ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι θα μεταφέρουν και την δική τους εμπειρία όσον αφορά την «νομοθετική» ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τεχνικά και οικονομικά θέματα που συζητούνται μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών (σσ: αναφέρεται στο περιεχόμενο του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους).

Για τα ενεργειακά, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι έχουν δύο γεωτρητικά πλοία στην περιοχή, το Φατίχ στα δυτικά του νησιού και το Γιαβούζ «σε σημείο της Καρπασίας συνεχίζει τις εργασίες του». Πρόσθεσε δε ότι το Μπαρμπαρός νότια συνεχίζει επίσης τις σεισμικές έρευνες. Επανέλαβε στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμούσε από την αρχή το θέμα των πηγών των υδρογονανθράκων να μην είναι ζήτημα σύγκρουσης αλλά να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της συμβολής στην ειρήνη και την ευμάρεια, λέγοντας ότι οι Ε/κ συμπεριφέρονται ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ.

Για την πρόταση περί κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εύχομαι αυτή την πρόταση να την σκεφτούν ξανά. Σε αυτή την περίοδο θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι εάν πέφτει κάποιο καθήκον στις εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να προφέρουμε στήριξη».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στην «μπλε πατρίδα» και εξέφρασε ικανοποίηση και ευτυχία που η Τουρκία διαφυλάσσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ. «Αυτό το μήνυμα έχει δοθεί και στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε, λέγοντας ότι με βάση της διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσα δικαιώματα, των Τ/κ και των Ε/κ και τα όσα κάνει η Τουρκία προέρχονται από αυτές τις διεθνείς συμφωνίες και τις συμφωνίες που έχει κάνει με το ψευδοκράτος.

Στην συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον «υπουργό ενέργειας και οικονομίας», Χασάν Τατσόι. Αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα απόψε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμά του το απόγευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.