Ω τι έκπληξη…βρετανικές εφημερίδες σε εντεταλμένη υπηρεσία διαρρέουν δήθεν μυστικά έγγραφα ότι σε περίπτωση “σκληρού” Brexit θα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους Βρετανούς.

Φαίνεται πως οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κατάλαβαν πως όταν εκτοξεύουν οι ίδιοι τις “τζούφιες” απειλές τους, η λαϊκή υποστήριξη για το Brexit μεγαλώνει. Έτσι σε συνεργασία με επιχειρηματικούς κύκλους έβαλαν τις εφημερίδες να κάνουν τη “βρώμικη δουλειά”…καμία πρωτοτυπία τα ζήσαμε κι εδώ με το δημοψήφισμα.

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν “κυβερνητικά έγγραφα” που υποτίθεται ότι διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times σε μία ακόμη προσπάθεια τρομοκράτησης του Βρετανικού λαού.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις “πιθανότερες συνέπειες” του λεγόμενου no-deal Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Βέβαια δεν ξεκαθαρίζεται το τι σημαίνει το “μπορεί να μην είναι έτοιμα”, μήπως θα πρέπει να αλλάξουν λάστιχα;

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Φυσικά ένα “σκληρό” Brexit δεν θα είναι ευχάριστο για κανέναν αλλά υπερβολές του τύπου δεν θα υπάρχει φαΐ και φάρμακα λες και η Βρετανία είναι η Ζάμπια, είναι ξεκάθαρα προσπάθειες τρομοκράτησης του λαού κι αντιστροφής του πολιτικού κλίματος.

Βέβαια όταν εκτοξεύεις συνεχώς απειλές οι οποίες δεν…επιβεβαιώνονται όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, μετά από λίγο σταματάνε να σε παίρνουν και στα σοβαρά.

Η Βρετανία οδεύει σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια που το Brexit μονοπωλεί τη συζήτηση στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, και την οποία έκλεισε η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Γι’ αυτό με επιστολή του ζήτησε την σύγκλιση του Κοινοβουλίου για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Είναι πάντως άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.