Μάχη στην βρετανική Βουλή: Αν περάσει το νομοσχέδιο απαγόρευσης του «no deal Brexit» η χώρα πάει σε νέες εκλογές

Μάχη στην βρετανική Βουλή: Αν περάσει το νομοσχέδιο απαγόρευσης του «no deal Brexit» η χώρα πάει σε νέες εκλογές

Σκληρή είναι η μάχη που διεξάγεται αυτή την στιγμή στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αφού αν υπερψηφιστεί ο νόμος που απαγορεύει το «no deal Brexit», τότε αυτόματα παραιτείται η κυβέρνηση των Συντηρητικών και η χώρα οδεύει σε εκλογές πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

Βέβαια οι Εργατικοί σε επίπεδο ψηφοφόρων είναι κομμένοι «στα δύο» μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και του δεύτερου δημοψηφίσματος και στις ευρωεκλογές ήρθαν τρίτο κόμμα.

Mετά την ανακοίνωση του αντιπάλου του Brexit, βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι ότι εγκαταλείπει το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους, ο Μπόρις Τζόνσον είπε καθαρά: «Αν μου στερήσετε την δυνατότητα να πάω σε Brexit χωρίς συμφωνία εγώ παραιτούμαι και πάω σε εκλογές».

«Ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος θα διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι «Είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη», τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, άρα συμφωνεί για πρόωρες εκλογές.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι πρέπει να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του τόνισε: «Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κανείς δεν μιλά για παραβίαση της απόφασης του δημοψηφίσματος, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ακόμα και πολιτικό πραξικόπημα για δεύτερο δημοψήφισμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.